Челси" и "Арсенал" не успяха да се победят в първия полуфинал в турнира за Купата на лигата след 0:0 на "Стамфорд бридж" и ще решат всичко на реванша в Северен Лондон на 24 януари. Домакините от "Челси" доминираха изцяло в срещата, но не успяха да реализират положенията си, след като отправиха общо 21 удара.

За четвърти пореден път двубой между двата тима завърши наравно от август месец насам. През лятото срещата за трофея "Къмюнити шийлд" беше 1:1, двубоят за първенство в Западен Лондон 0:0, а последната среща на "Емиратс" – 2:2.

За разлика от дербито преди седмица, този път нямаше подобно зрелище, най-вече заради играта на "Арсенал". "Артилеристите" бяха предпазливи и не поемаха никакви рискове, играейки просто, за да не загубят срещата.

С равенството на "Стамфорд бридж" тимът от Северен Лондон сложи край на серията от четири загуби от "Челси" в турнира за Купата на лигата.

Арсен Венгер заложи на почти същата защита и вратар, които играха при срамното поражение с 2:4 от "Нотингам" през уикенда, довело до отпадането на тима му от ФА къп. Единствено Шкодран Мустафи замени Пер Мертезакер. Гостите бяха и без големите си звезди Месут Йозил и Алексис Санчес Първият е с контузия, а чилиецът остана на пейката.

Антонио Конте пусна девет от играчите, които направиха 2:2 с "Арсенал" преди седмица за първенство, а двете промени бяха включването на Дани Дринкуотър и Антонио Рюдигер вместо Гари Кейхил и Тимуе Бакайоко.

През първата част Давид Оспина беше вратарят, който имаше повече работа. Колумбиецът трябваше да се намесва при удари на Моузес и Фабрегас, но не допусна гол в мрежата си.

"Арсенал" не успя да спечели центъра и срещаше големи проблеми да се справи едновременно с Фабрегас, Дринкуотър и Н’Голо Канте.

Преди почивката реферът Мартин Аткинсън трябваше да се допитва два пъти и до видеоасистентът, след като за първи път в турнира технологията за видеоповторения беше използвана. Той използва помощ за сблъсък между Сесар Аспиликуета и Калъм Чембърс при корнер, както и при претенции на "Арсенал" за дузпа срещу Мейдланд-Найлс. И при двете положения последствия нямаше.

Втората част започна с още по-сериозен натиск на домакините, които изпълниха няколко последователни корнера, които доведоха до смут в полето на "артилеристите". Всяко статично положение вещаеше опасност за гостите от Северен Лондон, които имаха и изоставаха сериозно ръстово.

След поредицата от корнери Алваро Мората имаше два шанса, но при първия от тях Оспина се намеси добре, а при втория испанецът не успя да уцели вратата от малък ъгъл.

Положението на "Арсенал" стана още по-лошо, след като Джак Уилшър напусна терена заради травма в глезена. По-късно на терена се появи Санчес, но играта на "артилеристите" не се промени към по-добро. В много редки случаи футболистите на Арсен Венгер въобще минаваха центъра, за да организират опасна атака.

До края на срещата "Челси" беше по-настоятелният тим, а в 88-ата минута имаше и претенции за дузпа. Тогава Фабрегас беше изблъскан в наказателното поле, но след нова консултация с видеоасистента, реферът Аткинсън остави играта да продължи.

"Арсенал" изпълни целта си с дефанзивен подход и непривлекателна игра, след като отправи едва три точни удара към вратата на Тибо Куртоа. "Артилеристите" извършиха 15 нарушения, стремейки се да рушат играта на съперника си.

Серията от четири поредни равенства между "Арсенал" и "Челси" е първа между елитни тимове на Острова от сезон 2002-03. За последно това се беше случило между "Блекбърн" и "Съндърланд" преди 15 години.

Дневник