Шампионката от 2008 г. Мария Шарапова ще се изправи срещу германката Татяна Мария в първия кръг на Australian Open. Рускинята ще изиграе първия си мач в Мелбърн от 2016 г., когато даде положителна допинг проба.

Шарапова и Мария се намира на съседни позиции в световната ранглиста. Носителката на пет титли от Големия шлем е №46, а 30-годишната й съперничка се намира една позиция по-напред.

Шарапова ще запише 14-ото си участие в Australian Open. Освен титлата през 2008 г. тя има още три финала - през 2007, 2012 и 2015 г. Последното й участие приключи в четвъртфиналите след загуба от Серена Уилямс.

При успех носителката на пет титли от Големия шлем ще играе с Варвара Лепченко или поставената под №14 Анастасия Севастова. Потенциална съперничка на Шарапова в третия кръг е шампионката в Мелбърн от 2016 г. Анжелик Кербер, а в осминафиналите - световната №3 Мугуруса.

В тази втора четвърт на основната схема попаднаха още французойките Каролин Гарсия и Кристина Младенович, финалистката от US Open Мадисън Кийс и хърватката Миряна Лучич-Барони, която миналата година стигна до полуфиналите в Австралия.

Миналогодишната финалистка Винъс Уилямс и голямата надежда на швейцарския тенис Белинда Бенчич ще се изправят една срещу друга в най-интригуващия двубой от първия кръг на Australian Open.

Уилямс преследва първата си титла в Големия шлем от 2008 г. Тя направи страхотно възраждане през 2017 г., като игра финал на Australian Open и "Уимбълдън", след като не беше достигала до мач за титла от Шлема от 2009 г.

В Мелбърн 37-годишната американка загуби от своята сестра Серена, която няма да защитава титлата си, тъй като не е достатъчно подготвена след раждането на първото си дете. В Лондон на пътя на Винъс Уилямс към трофея застана Гарбине Мугуруса.

Уилямс, която е поставена под №5, ще участва за 18-и път в Мелбърн. За 20-годишната Бенчич предстоящото участие ще е пето поредно. Тя ще изиграе първия си мач в Големия шлем от миналогодишния Australian Open, когато отпадна в първия кръг.

Швейцарката пропусна почти целия минал сезон и изпадна до №318 в ранглистата. Тя обаче се завръща в Големия шлем в отлична форма, след като спечели три поредни турнира от по-ниските категории, а след това с Роджър Федерер триумфираха в "Хопман къп".

Световната №1 Симона Халеп започва турнира с мач срещу участващата с "уайлд кард" Дестани Аява. В третия кръг румънката може да срещне двукратната шампионка от "Уимбълдън" Петра Квитова, а другите фаворитки в първата четвърт са №6 Каролина Плишкова и №9 Джоана Конта.


Водачка в долната половина на схемата е Каролин Вознячки. Световната №2 стартира срещу румънката Михаела Бузарнеску. В нейната четвърт попаднаха две от претендентките за титлата - Коко Вандеуей и Йелена Остапенко, като среща на датчанката с някоя от двете е възможна на четвъртфинал.

Шампионката от US Open Слоун Стивънс ще играе в първия кръг с китайката Шуей Джън. В потока на американката до четвъртфиналите попаднаха няколко солидни имена, сред които световната №4 Елина Свитолина, Дария Касаткина и Шуей Пън.

Турнирът при жените се очертава като един от най-непредвидимите в последните години. Този път нито една от тенисистките не е изявен фаворит.

Шансовете на Халеп, Плишкова и Свитолина са оценени най-високо от букмейкърите - 8.00 (bet365). След тях се нареждат Кербер, Мугуруса и Вознячки с 11.00. Залози за титлата на Шарапова се приемат при коефициент 12.00, а на Квитова, Конта или Кийс - 19.00.

Дневник