Кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Любослав Пенев представи днес екипа, с който ще работи. Бившият нападател се обяви за единствената алтернатива на Борислав Михайлов, който ще се бори за четвърти мандат начело на БФС.

Третият кандидат, който заяви намерение да участва в изборите, е бившият президент на "Черноморец" Ивайло Дражев.

Основното име в екипа на Пенев е бившият му съотборник в националния отбор Николай Илиев. Първият българин, играл в италианската Серия А, е бил спортен мениджър и председател на Управителния съвет на "Левски", както и шеф на дирекция "Спорт" в бившата Държавната агенция по младежта и спорта (ДАМС).

Другите членове на екипа, които бяха представени днес, са дългогодишният адвокат на ЦСКА Радостин Василев, бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов и футболният мениджър Атанас Стоилов, който в момента е треньор на третодивизионния "Чепинец" (Велинград).


"Футболният съюз в момента е една пирамида с върха надолу. Тази пирамида ще бъде обърната с върха нагоре. Това ще стане с много работа, много работа, много работа - и от мен, и от екипа. Ще разчитам много на екипа, защото аз съм отборен играч", каза Пенев на пресконференция.

Той обясни, че в екипа му ще има още хора, но техните имена ще бъдат обявени в бъдеще. "И, живот и здраве, на конгреса, като обявим новия изпълком", допълни бившият нападател на ЦСКА, "Валенсия" и "Атлетико" (Мадрид).

"Ще имаме модерен футболен съюз. Във всеки един отдел ще има професионалисти - юристи, финансист, спортен директор, административен директор. Това са хора, които са високо квалифицирани и отговарят на изискванията на футболния съюз", каза още Пенев.

Той заяви, че зад него "не стои абсолютно никакъв кръг". "Стига с кръгове, квадратчета, с триъгълници. Зад мен и с мен е моят екип. Пенев, който беше издигнат от аматьорския тим "Черногорец" (Ноевци), обяви, че има "мащабен, изключително сериозен и професионален проект".

"Този проект се състои от три части - краткосрочна стратегия за три години, средносрочна за седем години и дългосрочна за десет години", каза Пенев, без да обясни в детайли какво включват отделните части на проекта му.

По думите му българският футбол върви стремглаво надолу, а настоящото ръководство на БФС подпомага този процес. "Минаха 14 години и се хвалим с една база. Ако трябва да чакаме 14 години за още една база, трябва да сгъваме цирка и да си тръгваме."

"Когато станах селекционер на националния отбор, казах, че сме на дъното. Сега вече сме на дъното на дъното. Така че работата става още по-сложна, но нас това не ни плаши", продължи Пенев.

"Тогава обещах, че ще се работи. Това се случи и ние изплувахме на повърхността. За съжаление управляващите изхвърлиха целия този труд на боклука", каза още кандидатът за президент на БФС.

Дневник