Шампионът при жените "Хасково 2012" прекратява участието си в баскетболното първенство, обявиха от клуба. Успоредно с това се "слага край и на проекта "Хасково 2012".

"Считаме за недопустимо упражняването на натиск, отправянето на заплахи и неетичното поведение от страна на конкуренти. Благодарим на всички, които са подкрепяли под каквато и да е форма клуба. За нас е голяма гордост, че оправдахме доверието на феновете ни в град Хасково със спечелването на двата златни медала през 2017 година", се казва в обръщението.

"Хасково 2012" просъществува по-малко от шест години. Клубът се разви бързо, като 2014 и 2015 г. стигна до бронзовите медали в първенството, а година по-късно взе среброто. Големият успех дойде миналия сезон, когато съставът, в който имаше няколко американки, спечели титлата и купата.

Това е нов удар за женското баскетболно първенство, след като в последните години други два водещи клуба прекратиха участието си. "Лукойл Нефтохимик" и "Дунав", спечелили десет титли след 2005 г., вече не са част от шампионата.

След осем мача този сезон "Хасково 2012" беше втори в група "Изток", в която са пет отбора. Съставът събра 15 точки след седем победи и една загуба, а със същия актив е и водачът "Берое".

Сега първенството трябваше да навлезе в нов етап, в който първите четири отбора да се съберат в една група, а останалите седем - в друга. Очаква се решението как ще продължи шампионатът.

Друг проблем е, че "Хасково 2012" обяви решението си ден след затварянето на трансферния прозорец.

Миналото лято беше решено през следващите три сезона в женския баскетбол клубовете да използват само български състезателки. Тогава "Хасково 2012" беше против.

Наскоро голяма промяна настъпи и в Националната баскетболна лига за мъже покрай преминаването на "Лукойл България" като спонсор на "Левски".

Дневник