Тихомир Иванов беше определен за най-добър атлет на България за 2017 г. Състезателят в скока на височина прие отличието си с благодарности към министъра на спорта Красен Кралев и председателя на федерацията по лека атлетика Добромир Карамаринов.

"За мен е голяма чест да бъда избран за атлет на България за 2017-а, след като през 2016-а година получих наградата за изгряваща звезда. Благодаря на спортния министър Красен Кралев и на президента на федерацията Добромир Карамаринов за това, че помагат много на българския спорт", заяви Иванов.

Миналата година той се класира за финала на световното в Лондон с личен рекорд, но заради контузия не успя да се бори за медал, а на европейското в зала стана четвърти. В Диамантената лига записа второ и четвърто място.

В тройката влязоха Ивет Лалова и Радослава Мавродиева.


Карамаринов определи годината за успешна за българската атлетика, въпреки неубедителното представяне на световното. "Има бум на младите състезатели, които са нашата надежда за бъдещето. Годината е успешна и с откриването на новата зала "Асикс Арена". На 10 февруари там ще посрещнем първото международно състезание – балканския шампионат за юноши и девойки до 20 години. Още веднъж благодарим на правителството и специално на министър Кралев затова, че сбъднаха тази наша мечта", каза президентът на федерацията.

Кралев погледна към бъдещето с похвали за Лиляна Георгиева (бягане на дълги разстояния) и Александра Начева (троен скок). "Те са водещите ни състезатели, но има и други таланти, което значи, че през последните години се е работило много добре и ние трябва да отговорим адекватно на тези успехи. Мисля, че младите ще са готови за следваща олимпиада (Токио 2020) - ако не да носят трофеи, то поне да участват, за да покажем на света какво талантливо поколение имаме. Като направим подходящата инфраструктура, децата сами ще намерят пътя си към най-престижния олимпийски спорт."

Министърът отново посочи инфраструктурните проекти, по които се работи. "В момента изграждаме писта и в Сандански. Поставили сме си задача до края на календарната година да бъде готова залата в Бургас. Предстои реконструкция и на закритата зала в Добрич - тя е изключително стратегическо и важно за българската атлетика съоръжение, което пое основната тежест по подготовката на нашите състезатели през последните седем години", заяви Кралев.

Дневник