Редно ли е завърналата се след наказание за употреба на допинг Мария Шарапова да бъде звездата, поканена да участва в церемонията по тегленето на жребия за Australian Open. Този въпрос предизвика много коментари в социалните мрежи и доведе до критики към организаторите.

Рускинята, която е шампионка в Мелбърн от 2008 г., се появи в центъра на прожекторите. Тя дори позира с трофея на победителя.

Изборът на организаторите на практика беше сведен до минимум, тъй като миналогодишната шампионка Серена Уилямс няма да може да защитава титлата си. Американката не успя да се подготви достатъчно добре след раждането на дъщеря си Олимпия през септември. Друга бивша шампионка - Виктория Азаренка, пропуска турнира, тъй като води процес за попечителството на сина си. Германката Анжелик Кербер пък е заета с участието в турнира в Сидни.

Директорът на Australian Open даде знак, че обстоятелствата са довели до избора на рускинята. "Мария е шампион от Australian Open. Тя заслужи тази възможност", посочи Крейг Тайли. Другият висок гост на събитието беше шампионът Роджър Федерер.

Шарапова ще започне участието си в Мелбърн срещу германката Татяна Мария. Рускинята ще изиграе първия си мач в Мелбърн от 2016 г., когато даде положителна допинг проба.

Българинът Григор Димитров изтегли много добър жребий и ще играе срещу квалификант в първия кръг.

Дневник