Елица Костова отпадна в квалификациите на Australian Open. Българската тенисистка загуби с 6:7 (5), 2:6 срещу Дениса Алертова в среща от втория кръг на пресявките.

Костова, която е 217-а, в световната ранглиста, изпусна възможностите си и загуби надеждите си да влезе в основната схема на надпреварата.

Първият сет беше много оспорван, като българката два пъти върна пробиви, веднага след като е била пробита. Чехкинята включително проби за 5:3 и сервираше за спечелването на сета, но Костова се справи. В тайбрека българката започна отлично и водеше с 5:2, но тогава в играта ѝ се получи срив и тя загуби пет поредни разигравания.

Това се отрази на представянето на Костова занапред и Алертова се възползва, за да поведе с 5:0. Чехкинята имаше и два поредни мачбола при 40:15 в шестия гейм, но българката се вдигна и след маратонски гейм намали изоставането си. Това ѝ помогна единствено да избегне сет на нула и при следващия си сервис гейм Алертова приключи мача.

Единствената надежда на България да има представител същинската част на женския турнир в Мелбърн е Виктория Томова. Най-предно класираната българка в световната ранглиста ще играе в неделя с Ана Блинкова в решителен мач за влизане в основната схема.

Дневник