Григор Димитров е напълно готов за участие си на Australian Open. Това каза българският тенисист на официалната пресконференция преди първата надревара от Големия шлем. "Всичко в тренировките мина добре, готвих се отлично, сега остава да изляза на корта и да се представя успешно", каза българинът.


Според него доброто му представяне преди година в Мелбърн му дава доста по-голяма увереност, че може да показва постоянство в рамките на две седмици.

"През тази година основната разлика е, че бях №3 по време на жребия. Това обаче не променя нищо генерално за мен, аз пак трябва да се боря. Доволен съм от постигнатото, но идва нова година, нов турнир, а аз имам високи изисквания към себе си. Трябва да продължа да давам най-доброто от себе си", каза Димитров.

Той уточни, че не изпитва шесто чувство дали неговото време да печели турнири от Големия шлем. "Докато не стане нямам никакво чувство".

Българският тенисист говори за най-успешната година в кариерата си, в която спечели четири титли (Бризбейн, София, Синсинати и финалите на АТП в Лондон), както и успешното начало, когато игра полуфинал на Australian Open.

"Постигнах неща, които винаги съм искал. Моята мечта беше да съм сред първите пет на света и това е факт. Исках да спечеля турнир от "Мастърс 1000" и това стана. За всеки спортист е хубаво да си поставя цели и да ги изпълнява, тогава лишенията придобиват смисъл. Не искам да променям нищо, това правя цял живот и съм доволен, че резултатите дойдоха", каза Димитров.

Той е четвърти сред фаворитите на букмейкърите за титлата от Australian Open. Залози за триумф на българския тенисист, който е поставен под №3, се приемат при коефициенти между 10.00 и 11.00. С абсолютно същите шансове е оценен и четвъртият в схемата Александър Зверев. Големият фаворит е Роджър Федерер, като залози за 20-а титла на швейцареца се приемат при коефициент 2.75.

Лидерът в световната ранглиста Рафаел Надал е втори в списъка на букмейкърите с коефициенти между 5.50 и 6.00. Веднага след миналогодишния финалист се нарежда шесткратният шампион Новак Джокович. Залози за титла на сърбина се приемат при коефициенти между 6.00 и 7.00.

Третият в световната ранглиста обясни, че всички важни фактори "са събрани", за да може той да постига успехи. Димитров добави, че преди началото на тазгодишния Australian Open е изгледал миналогодишния си петсетов полуфинал с Надал.

"Доста неща ми минаха през главата, когато гледах мача. Виждам и неща, които не бях видял преди. Гледах го още на следващия ден, а мисълта ми винаги е една и съща мисля си как въобще изгубих такъв мач. Научих много от този двубой, той ми носи доста горчиви спомени", каза още Димитров.

Според световният №3 времето му, прекарано извън корта е било малко и може да извлече ползи от още малко тренировки, но добави, че е в добра физическа форма.

Димитров ще започне участието си на турнира в понеделник, в първия ден на надпреварата. Съперниците му в първия и втория кръг на Australian Open ще са квалификанти. Той не съжалява, че не успя да защити титлата си в Бризбейн срещу Ник Кириос, където загуби на полуфинал.

"Това беше рано през сезона и мога да кажа, че още напипвах верния ритъм, намирах се в тренировъчен режим. Резултатът от този турнир не беше толкова важен, а по-скоро поведението ми на корта и как се усещам физически", добави българинът.

    
Дневник