Професионалната футболна лига на Франция (LFP) съобщи, че спира от този кръг използването на технологията на голлинията (GoalControl). Тя която определя дали топката е преминала голлинията или не и подава сигнал до часовника на съдията.

Причината за хода на френската лига е грешки, които зачестяват в последно врме. Това съобщи генералният директор на лигата Дидие Кийо.

През седмицата се получиха грешки в два мача за купата. В двубоя между "Амиен" и ПСЖ (0:2) Адриен Рабио вкара гол с глава, а топката премина зад голлинията, но не последва сигнал от арбитъра, чийто часовник не е започнал да вибрира. Едва минута по-късно съдията призна гола, но след консултация с видеотоасистентите. На мача между "Анже" и "Монпелие" отново имаше подобна неточност.

"Това е недопустимо и затова решихме временно да спрем използването на технологията. Може и до края на сезона, а след това ще видим дали е по-добре без", каза още Кийо.

Технологията на голлинията навлезе във футбола след световното първенство през 2010 г., когато гол на Англия срещу Германия не беше зачетен. В последните години навлезе и използването на видеоповторенията.

В момента система за видео се използва във Франция, Германия и Италия. Тя беше изпробвана в Англия, в двубои за двете купи, а от следващия сезон ще бъде и в испанската Ла Лига.

Дневник