Хари Кейн вече е голмайстор №1 в историята на "Тотнъм" във Висшата лига, след като се разписа два пъти при победата с 4:0 над "Евертън". "Шпорите" не срещнаха никакъв проблем на "Уембли", а с двете си попадения нападателят вече има 98, с което изпревари Теди Шерингам.

Звездата на "Тотнъм", който завърши 2017 г. с рекорд, подобрявайки постижението на друга легенда – Алън Шиърър за най-много попадения в рамките на една календарна година (39) и стана реализатор №1 на Европа с 56 гола, започва още по-добре новата година.

Кейн има 98 гола в едва 135 срещи от анлийския елит. Това се случва само ден, след като нападателят беше избран за №1 през декември във Висшата лига, което е шеста награда за него (изравнен рекорд със Стивън Джерард – бел. ред.).

"Много добро представяне на нашия отбор, 4:0 е впечатляващ резултат. Движехме се добре, бяхме бързи и ги затруднихме много. Много съм горд от това постижение, страхотно е 98 гола! Но това ме мотивира дори повече и искам да продължавам", каза Кейн след двубоя пред BT Sport.

Той добави, че "Тотнъм" може да преследва "Челси" и "Манчестър юнайтед", като не се намира много зад тях.

Нападателят на "шпорите" има 20 попадения през настоящата кампания и става едва третият в историята на Висшата лига, който вкарва най-малко 20 в четири поредни сезона. Другите двама са Тиери Анри (5) и Шиърър (4).

На "Уембли" "шпорите" не оставиха съмнение в превъзходството си, като дори и включването на купения за 27 милиона паунда Дженк Тосун не помогна на "Евертън". През първата част "карамелите" не успяха да отправят нито един точен удар към Юго Лорис, а гол на Уейн Рууни беше отменен заради засада.

Хюн-Мин Сон откри в 26-ата минута след като се възползва от груба грешка на защитата на гостите. Кейн увлече капитана на "карамелите" Фил Джагиелка, а Сон беше проследен от Куко Мартина, което оголи дясната зона и позволи на Серж Орие да нахлув необезпокоявано. Котдивоарецът намери корееца и той реализира на празна врата.

За Сон това беше пети гол от пет мача на "Уембли" през този сезон.

Втората част започна с нов гол за "Тотнъм", който обаче падна след засада. Сон намери Хари Кейн в наказателното поле и той нямаше проблем да удвои аванса на своя тим. Повторенията показаха ясно, че нападателят е зад последния защитник, но ситуацията се разви много бързо.

Още преди да е изтекъл един час "шпорите" вече водеха с 3:0, а голмайстор отново беше Кейн. Макар и с малко късмет, нападателят на "Тотнъм" отбеляза рекордното си 98-о попадение след подаване на Ерик Дайър.

До края на двубоя домакините отбелязаха и четвърти гол, дело на Кристиан Ериксен, а асистенцията дойде от Деле Али. Английският национал вече има седем през кампанията в 22 мача, достигайки бройката си от целия минал сезон, когато изигра 37 срещи.

Победата изравни "Тотнъм" по точки с "Ливърпул", като и двата тима имат по 44. Червените, които заемат четвъртата позиция, са и с мач по-малко като в неделя приемат "Манчестър сити".

"Евертън" остава девети с 27 точки. За "карамелите" поражението е трето поредно във Висшата лига. Двубоят се оказа исторически и за Сам Алърдайс. Той загуби за 19-и път в кариерата си с четири или повече гола, като нито един мениджър в историята на Висшата лига не е губил повече с подобен резултат.


"Фантастично представяне от нашия отбор, няма как да не съм доволен от всичко. Това беше мач, който трябваше да спечелим. Вече сме наравно с "Ливърпул" и настигаме "Челси", това е добре", каза Почетино след двубоя.

Мениджърът на "шпорите" не пропусна и рекордьора Кейн.

"Хари е страхотен професионалист, той се трудни много всеки ден и заслужава всички тези рекорди. Знаем, че рекордите са за това да се подобряват. Засега Хари е далеч от рекорда на Джими Грийвс (голмайстор №1 в историята с 266 гола – бел. ред.), но това е добре, защото иначе всяка седмица ще подобрява нещо", добави аржентинецът за своята звезда.

Дневник