Драматичен развой имаше седмия етап от рали "Дакар" 2018. Отсечката между Ла Пас до Уюни 746 километра, от които 425 състезателни, тотално промени класирането. Стефан Петерханзел започна деня с 27 минути аванс пред съотборника си Карлос Сайнц, но още след средата на етапа трябваше да спре заради сериозен технически проблем.

Французинът, който преследва рекордна 14-а победа в "Дакар" изгуби близо два часа, след като на 186-ия километър докладва за счупено окачване. Това буквално извади Петерханзел от битката за първото място и се оказа поредния проблем за "Пежо".

Легендарната марка започна участието си с четири претендента за победата – Петерханзел, Сайнц, Сирил Депре и Себастиен Льоб. Деветкратният шампион във WRC отпадна в четвъртия етап, а Депре има изоставане от 41 часа, но продължава участието си. Той получи нареждане да спре и да помогне на Петерханзел да поправи бъгито си.

След всички проблеми единствено Сайнц остава надеждата на "Пежо" за победа при последното участие на френския производител в последния му "Дакар". 55-годишният испанец вече има една победа през 2010 г.

"Тежък ден за отбора, наистина проблемите ни преследват всеки ден. Надявам се аз да остана в битката. Ще караме ден за ден и ще видим какво ще стане накрая", каза Сайнц след етапа.

В момента той води пред Насер Ал-Атия с "Тойота", който е на 1:11.29 часа. Петерханзел, който пристигна на 1:47.56 часа е трети в генералното класиране с изоставане от 1:20.46 часа. Следват други двама пилоти на "Тойота" - Жиниел Де Вийер изостава с 1:20.54 часа и Бернард тен Бринке на още пет минути зад него.

При мотоциклетите етапната победа отиде при Жоан Бареда с "Хонда". Испанецът спечели трети етап в тазгодишното състезание, след като беше с близо три минути по-бърз от Адриан ван Беверен с "Ямаха", а досегашният лидер Кевин Бенавидес пристигна с повече от осем минути закъснение.

В генералното подреждане начело излезе Ван Беверен, с аванс от три минути пред Бенавидес и близо пет пред Бареда. По-сериозният проблем за испанеца се оказа опасение, че е счупил крака си. Той завърши етапа, но не успя да слезе от мотоциклета си без чужда помощ в бивака.

В категорията на АТВ-четириколките етапният успех спечели Аксел Дютри. Той измина трасето за 6:59.04 часа и изпревари с четири минути Марсело Медейрос и осем лидера в генералното подреждане Игнасио Касале. Чилиецът води убедително след седем етапа, като има аванс от повече от час пред Алексис Ернандес.

При най-тежките етапната победа отиде при Том ван Генехтен с "Ивеко", който измина отсечката за 4:10.40 часа, с две минути по-бързо от Федерико Виягра. Лидерът Едуард Николаев беше трети, но запази аванса си в генералното класиране. Руският пилот на "Камаз" води с 49 минути пред Виягра.

В неделния ден предстоят 584 километра от Уюни до Туписа. Това е последният етап изцяло на територията на Боливия.

Дневник