иктория Томова влезе в основната схема на Australian Open. Най-предно класираната българка в световната ранглиста загуби в третия квалификационен кръг, но ще участва в същинската част на турнира като "щастлива губеща".

Томова отстъпи с 3:6, 6:1, 1:6 срещу рускинята Ана Блинкова. Отказването на хърватката Ана Конюх обаче даде възможност на българката да влезе в турнира.

За Томова това ще е първо участие в основната схема на турнир от Големия шлем. Тя ще играе в първия кръг срещу Никол Гибс от Великобритания.

Мачът премина на приливи и отливи за двете състезателки. Те си размениха общо 12 пробива в 23-те гейма, но след 1.43 часа игра победата отиде при рускинята.

Само в първия сет пробивите бяха шест. Томова беше много колеблива на при свой начален удар, като спечели само един от петте си сервис-гейма.

Тя промени много играта си във втория сет и поведе с 4:0. Стабилното ѝ представяне продължи и след нов пробив в своя полза направи 6:1 и изравни. В решителния третия сет проблемите пред българката се върнаха и ролите се размениха. Блинкова взе инициативата и не даде нито една възможност за пробив на съперничката си, като използва своите шансове за убедително 6:1 и победа в мача.

Дневник