За трети път в историята на алпийските ски три италиански състезателки оглавиха класирането в старт от Световната купа. "Скуадра адзура" записа знаменито постижение на спускането в австрийския курорт Бад Клайнкирхайм на пистата "Франц Кламер". София Годжа спечели пред сънародничките си Федерика Бриньоне и Надя Фанкини.

Денят изцяло принадлежи на Италия, след като Марта Басино се класира на 10-ото място.

През миналия сезон отново имаше италиански подиум, като това се случи на гигантския слалом в Аспен, Колорадо. Тогава Бриньоне и Годжа отново бяха на подиума, съответно първа и трета, а Басино се класира втора.

Първият случай на изцяло италиански подиум датира от 1996 година.

Годжа постигна трета победа в Световната купа след тези през март 2017 г. в Йонгсон, Южна Корея, когато триумфира в два последователни дни в спускането и супер гигантския слалом. За 17-и път 25-годишната италианка се качи на подиума.


Състезанието в Бад Клайнкирхайм се проведе въпреки влошените условия. Това доведе и до сваляна на стартовата точка на мястото, откъдето стартираха състезателките и за надпреварата в супер-Г в събота.

Годжа беше с пети стартов номер и постави време от 1:04.00, което беше недостижимо за всички останали. Бриньоне, която спечели състезанието в супер-Г ден по-рано изостана на 1.10 секунди, а Надя Фанкини записа време с 1.45 секунди по-слабо от победителката.

За опитната 31-годишна скиорка подиумът дойде само два дни след новината, че нейната по-голяма сестра Елена се оттегля от стартовете в Световната купа заради лечение на онкологично заболяване. Сребърната медалистка в спускането от световното първенство в Бормио през 2005 г. изрази надежда да се върне за следващия сезон.

Сред челните 10 в Бад Клайнкирхайм се класираха доста състезателки, които не са специалистки в спускането като Ана Файт, която даде осмо време. Останалите бяха Тина Вайратер – пета, Жасмин Флюри, Мишел Гизин и Щефани Вение.

Лара Гут остана 11-а, а Линдзи Вон се представи много слабо, класирайки се 27-а. Американката изостана с 3.03 секунди от Годжа.

В класирането за Малкия глобус в дисциплината Годжа стопи аванса на Тина Вайратер на само една точка – 170 срещу 169. Трета е Корнелия Хютиер със 168 точки, а Микаела Шифрин, която не участваше има 160.

До края на сезона предстоят още четири спускания – по две в Кортдина д’Ампецо и Гармиш-Партенкирхен. Още следващата седмица скиорките се местят в италианския курорт, където в три последователни дни има две спускания и един супер-Г.

За Големия кристален глобус Шифрин има аванс от 821 точки пред Венди Холденер и 827 пред Петра Влъхова.

Дневник