Марсел Хиршер спечели от 11-ия си опит слалома в швейцарския курорт Венген. Носителят на Големия кристален глобус за последните шест сезона никога не беше печелил на пистата "Манлихен" в кариерата си, но отказа конкуренцията със страхотно каране и в двата манша.

Австриецът беше най-бърз сутринта, когато изпревари Андре Мирер от Швеция, а във втория манш трябваше да подобрява времето на Хенрик Кристоферсен. Норвежецът даде най-доброто от себе си, но Хиршер го изпревари с 93 стотни – 1:45.45 минути от двата манша.

Скиорът от Залцбург спечели 53-а победа в кариерата си и 25-а в слалома, като се качи за 118-и път на подиума в своя 215-и старт за Световната купа.

Хиршер е безапелационен през сезона, като спечели старт в слалома за пети пореден път, което е рекорд за него. Общо триумфите му през сезона са осем след три спечелени гигантски слалома. Неговият голям съперник Кристоферсен се качи на подиума за десети път през сезона, но няма победа за Световната купа повече от година.

"Не отдавам толкова голямо значение на точките и рекордите, за които постоянно се говори. За мен това е удоволствие и наслада. Състезанието беше много добро за мен и се радвам, че спечелих", каза Хиршер.

Той вече е само на един успех от легендата Херман Майер, който има 54 победи за Световната купа и е най-успешният австриец. "Може би това е следващата ми цел, ще видим", каза Хиршер.

Това може да се случи още следващия уикенд, когато е слаломът в Китцбюел. Хиршер има две победи в австрийския курорт – 2013 и 2017 г.

Зад първите трима на "Манлихен" се нареди представителят на домакините Рамон Ценхаузерн, който записа рекордно класиране за Световната купа. Топ 10 допълниха Лейф Кристиан Нестволд-Хауген, Михаел Мат, Стефано Грос, Алекси Пинтюро, Линус Щрасер и Марк Дригрубер.

Най-сериозен прогрес направи Мат, който в първия манш даде едва 17-о време, но във втория манш отстъпи единствено на Хиршер и Кристоферсен.

В класирането за Малкия кристален глобус за дисциплината Хиршер има 554 точки и води със 119 пред Кристоферсен.Двамата заемат същите позиции и в подреждането за Големия кристален глобус. Там австриецът има 974 точки и води със 174 пред норвежкия си съперник (800). Трети е Пинтюро с 579.

През следващата седмица Световната купа се мести на друга класическа дестинация – Кицбюел. Там в петък е супер-Г на пистата "Щрайфалм", в събота легендарното спускане на "Щрайф", а в неделя слаломът на "Ганслернханг".

Дневник