Легендарният Стефан Петерханзел показа, че проблемите с бъгито му "Пежо" не могат да го спрат и записа победа в осмия етап на рали "Дакар". Французинът измина 498-те състезателни километра между Уюни и Туписа за 5:15.18 часа и изпревари с 49 секунди своя съотборник Сирил Депре.

Петерханзел вече има 40 етапни победи в "Дакар" в категорията на автомобилите. Пред него в историята е единствено Ари Ватанен с 50. Сумарно обаче Петерханзел е №1, след като има и 33 успеха в категорията на мотоциклетите.

"Добър ден за нас, колата беше добре, ориентирахме се с навигацията. Малко беше трудно заради голямата надморска височина, но добрата новина е, че вече се махаме от Боливия", каза Петерханзел след етапа.

Той съжалява за изгубеното време в съботния ден, когато спря за 1.45 часа заради проблем с окачването. Огромният пасив на Петерханзел най-вероятно ще го лиши от 14-а победа в надпреварата. "Не сме се върнали в битката, защото изоставаме с много от останалите. Ще карам ден за ден".

В генералното класиране след осем етапа води Карлос Сайнц, който даде пето време в отсечката. Испанецът, който кара за "Пежо" има аванс от час и шест минути пред Насер Ал-Атия с "Тойота".

"Нямахме проблем с надморската височина, чувствах се добре, но времето не беше много приятно. Ако трябва да съм честен Карлос има прекалено голям аванс, за да си правим сметки. Но ако все пак допусне грешка ние ще го догоним", каза Ал-Атия.

Петерхазнел е трети на 1.13 часа, а Топ 5 допълват други двама пилоти на "Тойота" – Бернард тен Бринке и Жиниел де Вийер.

"Чувствам се все едно са ме мачкали с нещо", каза Сайнц след финала на етапа. 55-годишният испански пилот уточни, че вече мисли за решителните етапи в Аржентина.

"Отсечките около Белен и Фиамбала винаги решават състезанието, така че е важно там да се минава без грешка или да се допускат възможно най-малките", каза още легендата в моторните спортове.

При мотоциклетите отсечката беше измината най-бързо от Антоан Мео с КТМ. Французинът финишира за 5:24.01 часа, с минута по-бързо от Рики Брабек и 2.45 пред Тоби Прайс.

В генералното класиране Адриен ван Беверен води, но авансът му от три минути се стопи до само 22 секунди пред Кевин Бенавидес. Трети е Матиас Валкнер на шест минути.

Денят се оказа много тежък за Шавиер де Султре, който напусна състезанието. Той катастрофира със своя мотоциклет "Ямаха" и беше откаран в болница заради контузии на лакътя и коляното.

В категорията на камионите първа етапна победа в тазгодишното състезание спечели Дмитрий Сотников. Един от тримата пилоти на "Камаз" беше най-бърз и измина трасето за 4:23.32 часа, с 5.11 минути по-бързо от Федерико Виягра.

Трети и четвърти останаха другите двама пилоти на "Камаз" – Айрат Мардеев и Едуард Николаев, съответно на 6.28 и 8.33 минути изоставане. Николаев води в генералното класиране с 46 минути пред Виягра.

Утрешният девети етап от състезанието между Туписа и аржентинския град Салта беше омтнене. Първоначално състезателите трябваше да изминат преход от 754 километра, от които 242 състезателни, но сега ще почиват.

"Преценихме, че времето е лошо и не позволява да се провежда състезание. Заради това ще имаме един почивен ден, прегрупираме се и се отправяме към Салта, където ще продължим директно с 10-ия етап", каза спортният директор на "Дакар" Марк Кома.

Дневник