Световният №1 Рафаел Надал започна с безапелационна победа тринадесетото си участие в Australian Open. Носителят на 16 титли от Големия шлем даде само три гейма на доминиканеца Виктор Ещрела Бургос и спечели с 6:1, 6:1, 6:1 за 94 минути.

Надал показа отличен начален удар и агресивна игра, която се оказа далеч от възможностите на 37-годишния му съперник. Испанският тенисист вкара 73% от първите си сервиси и загуби само 17 от разиграните 66 точки в своите подавания.

Лидерът в световната ранглиста реализира осем от 12-те си възможности за пробив. Той пласира почти тройно повече печеливши удари - 28 срещи 10, и допусна осем непредизвикани грешки по-малко - 17 срещу 25.

Ещрела Бургос имаше шест възможности за пробив, като всичките дойдоха в един гейм. Това се случи при 5:0 във втория сет, когато Надал сервираше за спечелването му. Ветеранът от Доминиканска република показа страхотна борбеност и от шестия опит успя да пробие в най-дългия гейм в мача.

Във втория кръг Надал ще се изправи срещу Леонардо Майер. Аржентинецът, който никога не е преминавал втория кръг в Мелбърн, стартира турнира с убедителна победа срещу чилиеца Николас Хари - 6:2, 7:6 (1), 6:3.

Победителят от мача между Надал и Майер ще играе в третия кръг срещу австралиеца Джон Милман или поставения под №30 Дамир Джухмур от Босна и Херцеговина.

В същото време световният №8 Джак Сок допълни американския крах в първия ден на Australian Open. Шампионът от мастърса в Париж претърпя неочаквано поражение в четири сета от японеца Юичи Сугита - 1:6, 6:7 (4), 7:5, 3:6.

Сок беше вторият най-високо поставен тенисист в третата четвърт на схемата, в която водач е Григор Димитров. В този поток беше и финалистът от US Open Кевин Андерсън, който също напусна турнира. Южноафриканецът, който беше поставен под №11, загуби в пет сета от британеца Кайл Едмънд.

По-рано от турнира отпадна и другата надежда на САЩ за добро представяне при мъжете - поставеният под №16 Джон Иснър. 208-сантиметровият гигант загуби от австралиеца Матю Ебдън с 4:6, 6:3, 3:6, 3:6

В истински кошмар за САЩ се превърна надпреварата при жените. Осем от деветте американки, които излязоха днес на корта, отпаднаха от турнира. Сред тях бяха и три от фаворитките за титлата - Винъс Уилямс, Слоун Стивънс и Коко Вандеуей.

Единствената американска победа при жените беше дело на Никол Гибс. Тя отстрани първата ракета на България Виктория Томова след успех с 6:1, 6:1. Това беше дебют за българката в основна схема на турнир от Големия шлем.

Дневник