Най-успешният спортист в зимни олимпийски игри Оле Ейнар Бьорндален остана извън Пьончан 2018. 43-годишният биатлонист не попадна в състава на Норвегия заради слабите си резултати през сезона.

Легендата в биатлона е далеч от най-добрата си форма, като заема 42-о място в общото класиране за Световната купа.

"Постигнатите резултати на Оле Ейнар Бьорндален в Световната купа не бяха достатъчно добри. За съжаление той не покри изискванията", заяви председателят на олимпийския и параолимпийския комитет на Норвегия Торе Овербьо.

Бьорндален не скри разочарованието си от решението. Норвежецът се надяваше да участва за седми път в зимни олимпийски игри. "Тъпо е, че не мога да участвам. Мисля, че можех да намеря формата си по време на игрите", каза той пред местната телевизия TV2.

Царят на биатлона, както е наричан норвежецът, има 13 отличия от зимни игри, от които осем златни, четири сребърни и един бронзов медал. Бьорндален държи рекорда за най-много победи в Световната купа - 94.

В състава на Норвегия за игрите в Пьончан влизат братята Йоханес и Тарей Бьо, Емил Хегле Свендсен, Ларс Хелге Биркеланд, Хенрик Лабе-Лунд и Ерленд Бьонтегоорд.

Dnevnik.bg