Русия се готви да изпрати за зимните олимпийски игри в Пьонгчанг близо толкова спортисти, с колкото участва и в Сочи преди четири години, пише insidethegames.biz. Според информацията четиричленната комисия на МОК, която преглежда заявките, вече е наложила забрана за 111 от всичките 500 състезатели, предложени от Руския олимпийски комитет.

Русия беше изключена от олимпийските игри заради тежките нарушения на антидопинговите правила, разкрити в доклада "Макларън".

Международният олимпийски комитет (МОК) разреши състезатели от страната да могат да се състезават. За целта те трябва да бъдат одобрени от комисията един по един. Избраните ще се впуснат в Пьонгчанг под олимпийския флаг в отбор с името "Олимпийски спортисти от Русия".

Според insidethegames.biz сформираният отбор може да се превърне във втория най-многоброен в историята на руското участие в зимните олимпийски игри. Очакванията са общият брой допуснати руски спортисти да е около 200.

Преди четири години при домакинските игри в Сочи руснаците бяха 214. Във Ванкувър 2010 отборът беше от 175 души, в Торино 2006 се състоеше от 174, а в Солт лейк 2002 - от 151.

Русия има спечелени 213 квоти за Пьонгчанг.

Онлайн активистите Fancy Bears обявиха, че изключването на Русия от олимпийските игри е политическа заповед от англосаксонските държави с цел да бъдат изолирани европейците от ръководството на МОК.

Dnevnik.bg