Александър Зверев е първият тенисист от топ 5 на световната ранглиста, който отпадна от тазгодишното издание на Australian Open. Германецът отстъпи на корееца Хьон Чун в петсетова драма 7:5, 6:7 (3), 6:2, 3:6, 0:6 след 3.25 часа. Световният №4 показа големи колебания, а в края на мача се поддаде и на нервите.

За Чун, който спечели финалния турнир на NextGen сериите в Милано през ноември, това е първа победа над толкова високопоставен тенисист. 58-ият в световната ранглиста отстранява последователно и двамата братя Звереви, след като в първия кръг се справи с по-големия от тях – Миша.

До момента Александър Зверев и Чун се бяха срещали само веднъж, на турнира в Барселона през 2017 г., като и тогава кореецът излезе победител.

Зверев завърши с 21 аса, но това не му помогна да се справи с Чун, който беше много стабилен при дългите разигравания. Той проби шест пъти сервиса на световния №4 и поддържаше много високи проценти при първия си сервис.

Първите два сета бяха много завързани, като малки грешки доведоха до равенство 1:1. В третата част Зверев се справи лесно с корееца, но в четвъртата част изгуби концентрация, като беше пробит два пъти. Той започна да спори със съдията на стола, че не вижда топката заради липсата на осветление, а това се отрази на поведението му и в последната част.

В нея Чун не даде нито гейм на съперника си и след само 24 минути игра се класира за осминафиналите. Той е едва третият кореец, който достига до такава фаза на турнир от Големия шлем.

Напред се класира и петият постаевн Доминик Тийм, който нямаше проблем срещу Адриен Манарино. Австриецът го отказа за малко над два часа с 6:4, 6:2, 7:5 и на осминафиналите ще играе с Тенис Сандгрен. Американецът победи Максимилиан Мартерер в сериозна битка: 5:7, 6:3, 7:5, 7:6 (5).

Драматичен двубой имаше и в дамската програма, където световната №1 Симона Халеп продължи напред след маратонски мач с Лоран Дейвис 4:6, 6:4, 15:13. Румънката и американската ѝ съперничка прекараха на корта 3.47 часа.

"Беше много труден мач, толкова дълъг. Не знам как издържах, мислех че ще умра на корта, умората е много голяма. Надявам се феновете да се насладили на срещата", каза Халеп.

Дневник