Германският скиор Томас Дресен стана изненадващият победител на спускането в Кицбюел. 24-годишният скиор постигна първи успех за Световната купа, като той дойде именно на легендарната писта Щрайф. Германски скиор не беше триумфирал в спускане от Световната купа повече от 13 години. За последно това направи Макс Рауфер във Вал Гардена през декември 2004 г.

Дресен измина страховитото трасе за 1:56.16 минути и изпревари с 20 стотни Беат Фойц. Швейцарецът спечели преди седмица на пистата Лауберхорн във Венген, но триумф на Щрайф отново му убегна. Фойц беше близо до постигането на знаменит дубъл, който не е правен от 2009 г., като изглеждаше, че няма кой да подобри времето му.

Германецът обаче се спусна отлично и подобри времето на швейцарската звезда. Дресен е първият представител на Бундестима, който печели на Щрайф от 39 години насам. За последно това направи Сеп Ферщъл през 1979 г. Другият с успех в Кицбюел е Лудвиг Лайтнер през 1965 г.

"Невероятно е, да спечеля тук първата ми победа в Световната купе е просто велико усещане. По време на пускането бях спокоен, знаех че трябва да мисля просто за идеалната линия и да остана концентриран. Когато чух ревът на публиката разбрах, че съм първи", каза Дресен пред ZDF.


Сезонът е отличен за германския спускач, който в началото на декември за първи път се качи на подиума. Той завърши трети в Бийвър Крийк.

Зад Дресен и Фойц се класира местният любимец Ханес Райхелт. 37-годишният ветеран е последният австриец, печелил на Щрайф (2014 г.), но този път изостана с 41 стотни. Райхелт се спусна с първи номер и дълго държеше лидерството.

Четвърти завърши Винсент Крихмайер на 46 стотни, а забележително пето място постигна Марк Гизин, който стартира с 25-и номер. Силното представяне на Германия беше допълнено от шестото място на Андреас Сандер.

Топ 10 допълниха Брис Роже от Франция, Аксел Лунд Свиндал, Петер Фил и Шетил Янсруд.

В класирането за Малкия глобус в дисциплината Свиндал има 452 точки, но авансът му се стопи до само 10 след второто място на Беат Фойц. С победата си на Щрайф Дресен се изкачи на трето място като има 265 точки.

В неделния ден предстои слаломът на пистата Ганслернханг.

Дневник