Шампионът от 2017 г. Роджър Федерер се класира за осминафиналите на Australian Open след чиста победа над Ришар Гаске 6:2, 7:5, 6:4. Маестрото продължава без загубен сет, като се нуждаеше 2.01 часа, за да пречупи французина.

"В последните минути ми беше доста напрегнато и още си събирам мислите. Направих доста грешки в моментите, в които трябваше да се защитавам. Можехме дори да отидем до тайбрек в третия сет. Ришар игра добре", каза Федерер.

За 17-и път от 19 мача срещу Гаске. Последната победа на французина над Маестрото е вече преди седем години. Победата е 90-а за него на Australian Open.

Федерер завърши срещата с 12 аса и саом една двойна грешка. Той вкара 65% от първия си сервис и спечели 80% от точките при него (49 от 61).

В първия сет играта беше равностойна само до четвъртия гейм, когато световният №2 спечели подаването на съперника си. Федерер продължи да бъде много уверен и реализира още един пробив в осмия гейм, за да затвори първата част с 6:2.

Последва битка във втория сет, в която грешките бяха по-малко. И двамата тенисисти не рискуваха излишно, а опитът на Гаске да бъде по-агресивен му свърши работа, като французинът държеше резултата равен до 5:5. След това опитът на Федерер във важните моменти отново си каза думата и с два спечелени гейма Маестрото поведе с 2:0.

Едва в третия сет Гаске показа биткаджийския си характер и затрудни шампиона. Федерер загуби подаването си още в първия момент, когато даде точки за пробив на френския си съперник. Стигна се до равенство 4:4

Носителят на 19 титли от Големия шлем се събра и спечели следващите два гейма. Последният от тях беше маратонски, а Гаске опита да се задържи в двубоя, но след близо 10 минути се предаде.

В следващия кръг Федерер ще се изправи срещу квалификанта Мартон Фучович от Унгария.

"Познавам го бегло, ако не е лъжа той беше в Швейцария през миналата година. Много добро момче с отлична работна етика. Има стабилна игра от дъното на корта и подражава на най-добрите", каза Федерер за следващия си съперник.

Дневник