Шампионът на Висшата лига "Челси" взе първи успех за годината, след като надигра с категоричното 4:0 новака "Брайтън" като гост. Сините постигнаха пет равенства в последните си срещи във всички турнири, но този път на стадион "Амекс" бяха безапелационни.

Тимът на Антонио Конте си осигури комфортен аванс още до шестата минута, когато водеше с 2:0. След това сините просто контролираха двубоя, а останалите две попадения паднаха в заключителните 13 минути.

Силен мач за шампионите изигра Еден Азар, който отбеляза два от головете. Белгиецът е вкарал 65 попадения и е асистирал за още 37, с което е замесен в отбелязването на 102 гола във Висшата лига за "Челси". Той изпревари Джанфранко Дзола, а пред него по този показател в историята на сините са единствено Франк Лампард (237) и Дидие Дрогба (159).

Азар отбеляза и своите голове №100 и 101 на клубно ниво (36 за "Лил" и 65 за "Челси").

"Много добър мач за нашия отбор. Мисля, че играхме с настроение и това си пролича. "Брайтън" е добър отбор и ни затрудни доста, имаха своите шансове да ни вкарат гол. Напоследък не вкарвах много, но пък сега го направих два пъти", каза Азар след двубоя.

Сините поведоха още в третата минута, когато защитниците на "чайките" не се ориентираха добре, не успяха да изчистят топката и Азар я вкара.

Три минути по-късно резултатът вече беше 2:0 за гостите, след като триходова комбинация между Азар, Миши Бачуай и Вилиан изведе последния на стрелкова позиция, а от около 15 метра бразилецът не сгреши.

До края на първото полувреме последваха силни минути за домакините, които направиха всичко възможно да се върнат в мача. На два пъти десният бранител Скелото беше замесен в спорни положения за дузпа. Той първо беше повален от Вилиа Кабайеро, а после от Тимуе Бакайоко, но реферът Джонатан Мос сигнализира играта да продължи.

Второто полувреме продължи с натиск на "Брайтън", а в 51-ата минута домакините нямаха и късмет, когато Дейви Прьопер удари греда.

В заключителния четвърт час "Челси" отново се активизира и лесно стигна до нови два гола. Първо Азар се разписа в 77-ата минута след солова акция, а в последната минута на редовното време резервата Чарли Мусонда изведе Виктор Моузес на добра позиция и той не пропусна да оформи крайния резултат 0:4.

За нигериеца това беше първи гол във Висшата лига от 14 месеца.

"Челси" няма загуба в осем мача от шампионата (пет победи и три равенства). Тимът на Конте е с равни точки с "Манчестър юнайтед", по 50, но "червените дяволи" тепърва ще изиграят двубоя си от кръга.

Дневник