Лидерът във Висшата лига "Манчестър сити" възстанови аванс си на върха от 12 точки пред "Манчестър юнайтед" след победа с 3:1 над "Нюкасъл" като домакин. В герой за "гражданите" се превърна Серхио Агуеро, който отбеляза и трите попадения на "Етихад".

За тима на Хосеп Гуардиола това е 11-а поредна победа като домакин във Висшата лига. През настоящата кампания единствено "Евертън" не загуби на "Етихад", като това се случи във втория кръг, а срещата завърши 1:1. В 12-те си домакинства "гражданите" са вкарали 42 гола и са допуснали едва девет.

"Сити" е непобеден срещу "Нюкасъл" вече в 21 поредни мача (18 победи и три равенства), като това е най-дългата серия на тима срещу някой съперник в историята.

"Щастлив съм, че вкарах три гола. Мачът беше труден, защото "Нюкасъл" се защитаваше много дълбоко в половината си. Въпреки това знаехме, че можем да победим, опитвахме и опитвахме, не спряхме и бяхме възнаградени", каза Агуеро пред BTSport.


Двубоят с "Нюкасъл" се превърна в рецитал за "Сити" като от началото гостите "паркираха автобуса". Футболистите на Рафаел Бенитес се бяха наредили пред наказателното си поле без никакво намерение да атакуват лидерите.

Преди да са изтегли и 15 минути "Сити" изпълни пет корнера, а топката на няколко пъти се разхождаше заплашително около голлинията на Карл Дарлоу.

До 30-ата минута обаче "гражданите" не успяха да отправят точен удар, а гол на Рахийм Стърлинг беше отменен заради засада.

Все пак в 34-ата минута домакините излязоха напред в резултата след гол на Серхио Агуеро. Той засече центриране на Кевин Де Бройне и отклони минимално топката, колкото да може тя да изненада Дарлоу – 1:0.

"Сити" завърши първата част с 82% притежание на топката и отправи 12 удара, от които пет точни. За сметка на това "Нюкасъл" си подаде топката едва 88 минути през първите 45 минути.

Полученият гол не промени с нищо поведението на "свраките" и второто полувреме се повтори. "Сити" имаше големи проблеми да стигне до вратата на Дарлоу, а в редките такива случаи не стигаше до точи удари.

В 63-ата минута Хавиер Манкийо задържа Стърлинг и "гражданите" получиха дузпа. Агуеро застана зад топката и с плътен шут в десния ъгъл на вратаря отбеляза второто си попадение.

Това определено доведе до отпускане в редиците на "гражданите", а и "Нюкасъл" имаше период от около 5-6 минути, в които атакуваше по-масирано към вратата на домакините. Само четири минути след второто попадение на Агуеро "свраките" се върнаха в мача.

Киърън Кларк изведе много хубаво Джейкъб Мърфи зад гърба на отбраната и той не сгреши – 1:2. Отбранителната линия на "Сити" отново беше много високо, а младият Александър Зинченко не се ориентира добре при извеждащия пас.

"Нюкасъл" имаше и още едно положение, но то беше спасено от Едерсон. Това остана и единствената възможност за гостите след почивката.

До края на двубоя се игра само на вратата на "свраките, а в заключителните минути времето стигна и за трети гол. Лирой Сане се подигра с трима защитници в черно-бяло в наказателното поле и подаде на Агуеро, който с левия крак оформи хеттрика си.

Аржентинецът отбеляза 14-ия си гол срещу "Нюкасъл" във Висшата лига. От всички футболисти в елита единствено Уейн Рууни има повече голове срещу този съперник – 15.

За Агуеро това беше и първи перфектен хеттрик, както се нарича на Острова, от октомври 2015 г. Перфектният хеттрик е когато футболист се разпише с левия и десния си крак, както и с глава. За последно Агуеро стори това именно срещу "Нюкасъл".

Нападателят има 16 гола във Висшата лига и 22 във всички турнири през сезона. Агуеро има и 11 хеттрика с фланелката на "Сити", откакто играе за тима.

"Преди седмица, когато загубихме от "Ливърпул" казах, че ще е много важно как ще реагираме. Доволен съм от показаното днес, защото то доказва характера на нашия отбор. Серхио е страхотен нападател, преди първия си гол не беше играл много с топката, но вкара в много важен момент", каза мениджърът на "Сити" Гуардиола.

Испанецът обясни, че за момента "Сити" няма да взима нови футболисти през трансферния прозорец.

Дневник