Григор Димитров излиза днес срещу Ник Кириос в мача, който до голяма степен ще даде отговор дали българинът ще може да повтори миналогодишния си пробив в Australian Open. Двамата ще се срещнат в осминафинален двубой, който ще започне не по-рано от 10.00 часа.

Дотук третият в света имаше тежки мачове, включително и неочаквано драматичния двубой с американския квалификант Макдоналд Макензи във втория кръг. Димитров се измъкна, а след това мина и друго голямо изпитание срещу Андрей Рубльов.

Въпреки тези трудности обаче мачът с Кириос ще е от друго ниво. Срещу себе си българинът ще има тенисист, който изглежда уверен и с желание да се докаже пред подкрепящата го австралийска публика.

Кириос, който е 17-и в света, впечатлява с представянето си до момента. Това, което най-много трябва да притеснява Димитров, е сервисът на съперника. Задълбочен статистически анализ на Tennis Australia показва, че той е шестият най-добър изпълнител на сервис в мъжкия тенис за последните 25 години.

Двамата са играли три пъти един срещу друг, като българинът има две победи. Австралиецът спечели последния мач помежду им - в полуфиналите в Бризбейн, където детронира Димитров и след това спечели титлата.


Сега цената е много по-висока. Спечелилият ще срещне в четвъртфиналите наглед лек съперник - победителят между Кайл Едмънд (49-и в света) и Андреас Сепи (76-и). Това открива възможност за влизане в полуфиналите, където Димитров игра преди година.

"С Григор ще бъде тежко със сигурност. Той е невероятен спортист и един от най-добрите тенисисти в света. Мисля, че форматът три от пет сета много му допада и той е много опасен в такива мачове", каза Кириос.

Добрата новина за двамата е, че според прогнозите температурите ще са по-ниски от предходните дни.

Дневник