Швейцарката Лара Гут спечели супергигантския слалом в Кортина д’Ампецо, пети старт в дисциплината през сезона. Гут записа пръв успех в Световната купа от почти една година, последната ѝ победа отново беше в Кортина – на спускането на 28 януари 2017 г. Завръщането на Гут е впечатляващо, след като през миналия февруари тя скъса кръстни връзки на лявото коляно.

Носителката на Големия кристален глобус за 2016 г. и на Малката купа в супер-Г за 2014 и 2016 г. взе своята 24-а победа в Световната купа и се качи на подиума за 45-и път в своя старт №228. Тя има 12 успеха в супергигантския слалом.

Швейцарката изпревари представителката на домакините Йохана Шнарф, която се спусна с първи стартов номер. Гут записа време от 1:14.78 минути, а Шнарф изостана само с 14 стотни. Трета на подиума се качи австрийката Никол Шмидхофер (+0.27).

"Това е много специален ден за мен. Обичам Кортина, обичам и публиката в Италия, която винаги е много гореща. Състезанието беше много трудно, особено в средата на дистанцията, направих няколко грешки", каза Гут след края на състезанието пред ORF.

Гут е петата различна победителка в стартовете от супер-Г през сезона, след като досегашните стартове бяха спечелени от Тина Вайратер, Жасмин Флюри, Линдзи Вон и Ана Файт.

Две от състезателките, които се представиха силно в спусканията в петък и събота, не завършиха състезанието – лидерката за Големия кристален глобус Микаела Шифрин и победителката от петък София Годжа.

Файт направи силно спускане и завърши четвърта на 31 стотни от победителката, а Вайратер и Вон бяха много близо до нея, съответно на още две и шест стотни. Конкуренцията на пистата "Тофане" беше много оспорвана, след като първите десет завършиха събрани в по-малко от секунда.

Състезанието беше белязано и от няколко тежки падания, а австрийката Надине Фест дори беше откарана в болница.

В класирането в дисциплината супер-Г швейцарката излезе начело с 339 точки. Тя има аванс от 18 точки пред Вайратер, а Шнарф е трета на 108 зад Гут. До края на сезона има само два старта в супергигантския слалом – на 3 март в Кран-Монтана и на 15 март на финалите в Оре, Швеция.

Следващият старт при дамите е още във вторник, когато ще бъде гигантският слалом отново на италианската територия – в Кронплац. През следващият уикенд Световната купа се отправя към швейцарския курорт Ленцерхайде, където ще се проведат алпийска комбинация, гигантски слалом и слалом.

Дневник