Благотворителното 36-часово бягане на пътека на Красимир Георгиев е събрало 16 089 лева до ранните часове на понеделник, съобщиха организаторите. Те поясниха, че това не е крайната сума, като се очакват още постъпления по банков път.

Средствата ще отидат за тренировъчен лагер, самолетни билети и настаняване на деца, които ще участват в световната олимпиада "Игри за победители" в Москва - състезание за деца, преборили рака.

По-голямата част от сумата е събрана от хората, които са бягали на успоредната до Георгиев пътека - 10 338 лева. В кутията с дарения е имало и 200 рубли, дадени от руски граждани. Събраните към момента пари в банковата сметка на кампанията са 5751 лева.

За 100 метра бягане всеки участник дари по 1 лев, като мнозина са се включили с по-големи суми. Хора от всякакви възрасти са пробягали малко над 200 км. Организаторите заявиха, че събраната сума е надхвърлила очакванията им.

"Исках да покажем, че и с най-щурата и готина идея можем да постигнем нещо. Важно е да знаем, че всеки, който иска, може да помогне - няма значение дали ще тича на пътека, или ще лети и скача. Има ли желание, ще стане", заяви ултрамаратонецът при обявяването на събраната сума.

Благотворителното бягане на Георгиев започна в 10 часа в събота и продължи до 22 часа в неделя в "Парк сити център". Данните от пътеката на ултрамаратонеца отчитат изминати 246 км при средна скорост 7 км/ч.

По време на бягането Георгиев е имал физически проблеми. През нощта в петък срещу събота той е почувствал болки в корема, а след това е имал и проблем с коляното.

Георгиев е спал едва 23 минути през тези 36 часа. Той е имал три по-големи почивки по около 15 минути и пет спирания по две-три минути за разтягане на мускулите.

Инициативата можеше да бъде подкрепена и дистанционно чрез мобилното приложение STRAVA.

Dnevnik.bg