Шампионът от Australian Open Роджър Федерер продължава успешно защитата на титлата си и вече е полуфиналист. Рекордьорът по титли от Големия шлем спечели със 7:6 (1), 6:3, 6:4 срещу Томаш Бердих.

На следващото стъпало швейцарецът ще се изправи срещу вдъхновения кореец Хьон Чун. Шампионът от младежките финали на АТП продължи пробива си с успех в три сета срещу Тенис Сандгрен.

Другият полуфинал противопоставя Кайл Едмънд, отстранил Григор Димитров, и Марин Чилич.

"Никога не съм играл срещу него (Чун), нито срещу Едмънд. Турнирите от Големия шлем винаги са създавали нови имена. Не съм го гледал много, но се радвам, че се задава ново предизвикателство и се надявам, че ще се справя добре с него", каза Федерер в интервюто на корта.

На 36 години швейцарецът стигна без загубен сет до 14-ия си полуфинал в Мелбърн, като се надява да спечели титлата за шести път.

Той имаше притеснения в първия сет, в който беше притиснат до стената, но издържа на изпитанието на съперника си. След като се вдигна и направи обрат, шампионът пое контрол върху случващото се на корта и беше във водеща роля.

Федерер направи 15 аса и 61 печеливши удара срещу четири аса и 22 уинъра на Бердих. Носителят на 19 титли от Големия шлем приключи и с по-висок процент успеваемост в разиграванията при вкаран първи сервис - 83% срещу 70%.

Чехът, който е 20-и в света, започна мача уверено и след ранен пробив поведе с 3:0. Последва размяна на бързи геймове, а Бердих играеше стабилно.

В последния момент Федерер съумя да отговори на предизвикателството в гейма, в който съперникът му сервираше за спечелването на сета. Швейцарецът поведе с 40:15, след което чехът изравни. Интересен момент се оказа обжалване на шампиона, при което системата "Ястребово око" не сработи и точката отиде в полза на Бердих, който впоследствие стигна до точка за успех в сета. Зрителите видяха нов обрат и Федерер излезе победител.

По-късно Бердих изпусна още една възможност за победа в сета и се стигна до тайбрек. В него Федерер имаше огромно превъзходство и спечели със 7:1.

Рекордьорът по титли от Големия шлем се възползва от нов късен пробив, за да спечели втория сет. В третия той проби рано, но Бердих веднага изравни. Федерер прояви настоятелност и постигнатият втори пробив се оказа достатъчен да го отведе до победата.

Швейцарецът отстрани чеха в Мелбърн за трета поредна година.

Dnevnik.bg