Президентът на УЕФА Александър Чеферин призова системата за видеоповторения във футбола да не бъде използвана на световното първенство в Русия на всяка цена. Заради зачестилите грешки и неуредиците, които се създават в последно време, Чеферин призова да се действа едва, когато всичко е ясно.

"Като казвам ясно, имам предвид че всички трябва да разбират системата. А в момента не е така. Някои съдии не знаят как да я ползват, феновете също не разбират всичко. Защо трябва да се бърза", каза Чеферин в интервю за британското издание "Телеграф".

Той призова да се отдели нужното време за обучение на съдиите, които в момента са форсиране да се справят с неща, които не са им ясни.

Предшественикът на Чеферин Мишел Платини беше твърдо против технологиите, но след оттеглянето му в европейския футбол беше въведена технологията на голлинията. Финалното решение за видеоповторенията на световното първенство обаче ще бъде взето през март след среща на Международния борд на футболните асоциации (IFAB).

Според Чеферин европейският футбол все още не е готов за видеоповторенията и грешките в някои шампионати го доказват. Той дори заплаши, че в Шампионската лига и новият турнир Лигата на нациите, използването на видеоповторения ще бъде забавено.

За разлика от него президентът на ФИФА Джани Инфантино държи технологиите да се въведат възможно най-бързо. Откакто зае поста той държи играта да се революционализира.

"Ако ще правим това, само за да може някой да каже: "Аз го направих", няма никаква нужда. Аз не съм съгласен с това", каза Чеферин, обръщайки се към колегата си от ФИФА.

Технологията за видеоповторения вече се използва в Бундеслигата и Серия А, а от следващия сезон ще бъде част и от испанската Ла Лига. В Англия все още са на етап експерименти.

Дневник