Арсенал" ще спори с "Манчестър сити" във финала за Купата на лигата. "Артилеристите" се класираха за последния двубой в надпреварата, след като победиха "Челси" с 2:1 на "Емиратс". Тимът на Арсен Венгер, който е на път да изпрати поредния си колеблив сезон и страда във Висшата лига, отново доказа, че може да победи всеки, когато става въпрос за турнирни битки.

"Артилеристите" трябваше да обръщат срещата, след като се оказаха изоставащи още в началните минути. Азар откри за "Челси", но с автогол на Рюдигер и гол на Гранит Джака, "Арсенал" стигна до финала.

За трети път под ръководството на Арсен Венгер "Арсенал" ще играе във финалния двубой в турнира. В предишните си две участия обаче "артилеристите" загубиха, като и двата пъти това беше с резултат 1:2 – през сезон 2006-07 от "Челси", а през 2010-11 от "Бирмингам".

Двубоят на "Емиратс" започна отлично за "Челси", който макар и да беше без контузените Тибо Куртоа, Сеск Фабрегас и Алваро Мората, играеше добре. Футболистите на Антонио Конте вкараха в началото чрез Педро, но попадението му беше отменено заради засада.

Все пак в седмата минута Педро намери отлично Еден Азар, белгиецът излезе сам срещу Давид Оспина и без проблем прати топката под плонжа му – 0:1.

"Арсенал" бързо изравни, като имаше и голяма доза късмет. В 12-ата минута резултатът беше 1:1, след като удар на Начо Монреал рикошира първо в главата на Маркос Алонсо, после и в тази на Антонио Рюдигер, и влетя в мрежата.

Последваха силните минути за "Арсенал", който преди почивката беше по-добрият отбор, но не успя да се разпише. За капак Вилиан се контузи и трябваше да бъде сменен, а вместо него влезе Рос Баркли. Това беше и дебют за новото попълнение на "Челси", който не беше играл официален мач от 21 май 2017 г. (преди 248 дни – бел. ред.), който по иронияна съдбата отново беше на "Емиратс".

През втората част предимството на "артилеристите" не беше толкова осезаемо, но "Челси" нямаше на сметката си чисти голови положения. "Арсенал" имаше трима души в центъра на терена и те спечелиха битката с халфовете на сините, което се оказа решаващо.

В 60-ата минута Гранит Джака се разписа след подаване на Александър Лаказет и с минимално докосване до топката успя да я прати зад Уили Кабайеро.

Голът на швейцареца се оказа достатъчен, за да може тимът му да си осигури осмо участие във финалния мач. В историята единствено "Ливърпул" (12) и "Манчестър юнайтед (9) имат повече.

Финалният мач между "Манчестър сити" и "Арсенал" е на 25 февруари на "Уембли". "Гражданите" имат четири отличия в турнира, като спечелиха два пъти в последните четири сезона – 2013-14 и 2015-16, а "артилеристите" имат две купи, но последната е от 1992-93.

Дневник