Формула 1 и Международната автомобилна федерация (ФИА) са на финалната права да въведат минимално тегло на пилотите в шампионата. Обсъжда се това да стане факт от сезон 2019.

Идеята е пилотът, заедно със седалката му да тежат най-малко 80 килограма. Това ще включва и баластът, който редовно се поставя под седалката на пилотите. Общото тегло на болида с пилота в него ще бъде увеличено с шест килограма до 740 кг.

Идеята беше обсъдена през миналата седмица на последната среща на Стратегическата група на Формула 1.

В последните години темата с теглото на пилотите се превърна в голям проблем след въвеждането на V8 двигателите, когато се правеше всичко възможно, за да се олекотяват болидите. Някои от по-тежките пилоти бяха принуждавани да свалят килограми. През сезон 2017 пък ситуацията се обърна заради изцяло новите болиди, които доведоха до по-тежки натоварвания.

"Идеята е да се избегне това лутане, дали пилотите трябва да свалят килограми, след това да ги качват, да трупат мускулна маса. Мислим, че по този начин ще се постигне едно средно положение, което да задоволява всички", обясни Рос Браун.

Сезон 2018 обаче може да доведе до нови проблеми за пилотите, след като от настоящата кампания върху колите ще бъде използвана и новата система за сигурност halo (ореол от англ.). Според експертите тя ще тежи 15 килограма, а това ще доведе до намаляване на баласта и отново до сваляне на тегло от пилотите.

През този сезон максималното тегло на болидите ще бъде 734 килограма.

Дневник