Първите две в световната ранглиста при жените Симона Халеп и Каролин Вознчяки ще спорят във финала на Australian Open. Двете тенисистки са в преследване на първа титла от Големия шлем, след като до момента нямат нито едно отличие от четирите най-значими турнира в света.

Лидерката при дамите Халеп се справи с Анжелик Кербер в маратонски мач, продължил 2.23 часа. Румънката победи 6:3, 4:6, 9:7, отстранявайки шампионката от Мелбърн от 2016 г.

"Много съм горда със себе си, защото турнирът започна тежко за мен. Още в първия кръг навехнах глезена си, но си казах, че няма да спра да се боря. След края със сигурност ще имам по-дълга почивка, но сега ме чака финал. Няма да мисля за титлата, защото това може да се окаже голям проблем. След "Ролан Гарос" си казах, че трябва да имам повече кураж на корта, и това ще направя", каза Халеп.

Тя има два загубени финала в Париж през 2014 и 2017 г., където отстъпи на Мария Шарапова и Йелена Остапенко. Най-доброто постижение на Халеп до момента в Мелбърн беше полуфинал, но сега тя има шанс за първа титла от шлема.

Румънката беше по-стабилна и разчиташе на силния си сервис, благодарение на който записа шест аса в мача, но и три двойни грешки. Нейната съперничка Кербер игра чисто, като не записа нито една двойна грешка, рядко срещано в женския тенис. Германката не поемаше никакви рискове и в крайна сметка това се оказа решаващо.

Първият сет беше белязан от купища грешки и на двете тенисистки, които си размениха общо пет пробива, но Халеп надделя с 6:3 след само 26 минути. Втората част продължи 47 минути и германката я измъкна с по-стабилна игра от основната линия.

В решителния трети сет пробивите отново валяха един след друг, като Халеп загуби два пъти подаването си, а Кербер – четири.

По-рано през деня Вознячки надигра белгийката Елизе Мертенс. Датчанката се справи с непоставената си съперничка в два сета 6:3, 7:6 (2) за 1.40 часа. Мертенс, която е 37-а в света показа много високо самочувствие и не се даде лесно на сочената за фаворит в мача Вознячки.


В първия сет решителният пробив дойде в четвъртия гейм, когато датчанката успя да спечели подаването на своята съперничка и до края на сета задържа разликата. Във втората част Вознячки игра много убедително при първия си сервис, но допусна сериозни колебания, когато той не влизаше. Точно от това се възползва Мертенс и въпреки че беше допуснала още един пробив, успя да го върне в 10-ия гейм.

До края Вознячки благодарение на по-големия си опит успя да надделее в тайбрека, който взе на две точки.

За датчанката това е трето участие във финал от Големия шлем. Тя загуби два пъти на US Open през 2009 и 2014 г., където отстъпи на Ким Клайстерс и Серена Уилямс.

Дневник