Запалянковците на световното първенство по футбол ще могат да си купуват бира на стадионите и в специалните фен зони, съобщи руският вицепремиер Виталий Мутко. Темата беше подложена на обсъждане дълго време, но в крайна сметка Русия прецени, че ще спечели от разрешението за продажба на алкохол.

Още през 2013 г. руският президент Владимир Путин подписа закон, който разреши консумацията на алкохол на футболните стадиони. От 2005 г. в страната съществуваше забрана, която беше въведена заради редица инциденти с опазване на обществения ред.

Промяната беше наложена и заради проблеми с един от основните спонсори на ФИФА – InBev. Компанията, която произвежда едни от най-известните бири в света - "Стела Артоа", "Бекс", "Корона" и др., заплаши, че ще съди Русия.

В крайна сметка регионалните власти в градовете, които ще приемат мачовете от световното първенство, обсъдиха въпроса с Кремъл и беше взето решение за вдигане на забраната. Сега правителството потвърждава, че бира ще може да се консумира по време на срещите. Очаква се обаче компаниите да предоставят напитки с по-ниско съдържание на алкохол по препоръка на организационния комитет и ФИФА.

Световното първенство в Русия започва на 14 юни и ще продължи до 15 юли.

Дневник