С първия от двата паралелни гигантски слалом днес започва Световната купа по сноуборд в Банско. Носителят на малкия кристален глобус в дисциплината Радослав Янков ще се бори за втора победа в третия си старт на родна земя. Миналата година той спечели първия паралелен гигантски слалом и завърши на второ място във втория.

В 8.30 часа започват квалификациите. Те ще отсеят 32-та участници (16 при мъжете и 16 при жените) в основната фаза на състезанието. Тя стартира в 12.30 и ще бъде на директни елиминации с малък финал за третото място и голям финал за определяне на победителите.

В събота (27 януари) ще се проведат състезанията в бордъркроса, където ще участва Александра Жекова. В неделя (28 януари) са вторите стартове в паралелния гигантски слалом.

Общо 230 сноубордисти ще участват в шестте състезания от Световната купа в Банско. Стартовете на българска земя са последното голямо събитие в сноуборда преди олимпийските игри в Пьонгчанг.

България ще бъде представена от седем състезатели. Освен Янков и Жекова по пистите под връх Тодорка ще се пуснат Теодора Пенчева, Михаил Кръшняк, Станислав Вангелов и Димитър Ганчев в паралелния гигантски слалон и Валентин Миладинов в бордъркроса.

За състезателите с олимпийски квоти - Янков, Жекова и Пенчева, това ще е генерална репетиция преди игрите в Пьонгчанг. "Стартовете в Банско идват в точния момент, за да влязат водещите ни състезатели във върхова форма. Дано тази форма бъде запазена и успехите да се повторят в Пьонгчанг. Призовавам всички фенове на белите спортове да дойдат и да подкрепят българските участници. Изключително важно е те да видят вашата подкрепа, за да влязат в оптимално темпо за олимпийските игри", каза генералният секретар на Министерството на младежта и спорта (ММС) Асен Марков.

Държавата отпусна 900 хиляди лева за домакинството на Световната купа. Миналата година за стартовете в Банско бяха отпуснати 990 хиляди лева.

Както и през 2017 г., входът за трибуните ще бъде свободен, а качването ще става срещу билет за кабинковата въжена линия или валидна лифт карта. Стартовете в Банско ще бъдат излъчвани пряко по БНТ1 и БНТ HD.

Наградният фонд за всеки от шестте старта е 30 000 швейцарски франка (25 800 евро). Сумата ще бъде разпределена между първите 16 в крайното класиране на всеки старт, като победителите ще получат по 11 600 евро.

Освен българските звезди в Банско ще участват всички настоящи олимпийски и световни шампиони. В паралелния гигантски слалом ще карат Вик Уайлд, Андрей Собольов, Бенямин Карл, Андреас Промегер, Роналд Фишналер, Невин Галмарини, Юлия Дулмовиц и Естер Ледецка, която за пръв път ще кара в Банско.

Звездите в бордъркроса ще са Линдзи Джакобелис, Микаела Мойоли, Нели Моен Локоз, Пиер Волтие, Алекс Пулен и др.

Дневник