Барселона" отстрани градския съперник "Еспаньол" и допълни полуфиналите за Купата на краля. Тимът на Ернесто Валверде преодоля загубата с 0:1 в първия мач след успех с 2:0 в реванша на "Камп ноу" и се присъедини към "Севиля", "Валенсия" и "Леганес".

Луис Суарес и Лионел Меси дадоха спокойствие на "Барселона" с голове в първите 25 минути. Уругваецът откри резултата в деветата минута. Меси открадна топката в центъра, направи отличен пробив в половината на "Еспаньол" и изведе на десния фланг Алейш Видал. Последва перфектно центриране пред вратарското поле за Суарес, който с атрактивен плонж прати топката в мрежата с глава.

В 25-ата минута Меси получи отлично извеждащо подаване от дълбочина. Аржентинецът първоначално загуби топката в опита си да излъже бранител, но след това успя да си върне и стреля от границата на наказателното поле. Ударът му рикошира и излъга вратаря Пау Лопес.

При този резултат едно попадение за "Еспаньол" щеше да изхвърли "блаугранас" от турнира заради гол на чужд терен. Лидерът в испанското първенство обаче не позволи на градския си съперник да стигне до реални възможности пред Яспер Силесен.

Вторият най-скъп футболист в историята на футбола Филипе Коутиньо направи дебют за "Барселона". Бразилецът, за когото бяха платени 142 млн. паунда, влезе като резерва в 68-ата минута на мястото на Андрес Иниеста.

Коутиньо излезе с №14, който досега се носеше от напускащия Хавиер Масчерано. Преди мача аржентинецът беше изпратен с почести от клуба и феновете. Той ще продължи кариерата си в Китай, след като изкара седем години и половина на "Камп ноу".

Бившият футболист на "Еспаньол" показа спокойна игра, действаше уверено в центъра на терена и почти нямше грешни подавания. Десетина минути след появата си той създаде добро положение за Луис Суарес, но вратаря Лопес спаси удара на уругваеца, а след това отрази и добавка на Иван Ракитич.


Десет минути преди края "Барселона" допуснаха първата си груба грешка в отбрана. Топката беше изгубена в центъра, след което последва бърза контраатака с извеждащо подаване за Лео Батищао на левия фланг.

Той пусна успореден на голлинията пас за Жерард Морено, който щеше да достигне топката, но падна след леко побутване от Жорди Алба. Гостите поискаха дузпа, но претенциите им не бяха уважени от рефера Матеус Лаос.

В последните минути мачът се изнерви заради няколко отсъждания на главния съдия. В 88-ата минута Меси беше близо до втори гол след страхотен пас на Ракитич. Ударът на аржентинеца обаче срещна гредата.

Дневник