Световната купа по сноуборд в Банско започна с огромно разочарование за Радослав Янков и българските почитатели. Голямата надежда на България за медал от олимпийските игри в Пьонгчанг отпадна още в квалификациите в паралелния гигантски слалом.

Той остана едва 18-и и не намери място в същинската част от състезанието.

Миналия сезон Янков спечели малкия кристален глобус в дисциплината. През 2017 г. в Банско той спечели първия паралелен гигантски слалом и завърши на второ място във втория.

Сега обаче остана далеч от постижението си. Янков, който ще е знаменосец на България при откриването на игрите в Пьонгчанг, завърши за 1:17,13 мин. Той остана на 0,10 сек от 16-ото място, което е последното, даващо право на участие в преките елиминации.

В квалификациите при мъжете отпаднаха още Димитър Ганичев, Станислав Вангелов и Михаил Кръшняк. Тримата заеха съответно 49, 51 и 52-о място от 53 стартирали.

Разочарование претърпя и друг български спортист, който ще се състезава в Пьонгчанг. Теодора Пенчева също приключи в квалификациите в паралелния гигантски слалом, като даде 33-о време.

В събота (27 януари) ще се проведат състезанията в бордъркроса, където ще участва Александра Жекова. В неделя (28 януари) са вторите стартове в паралелния гигантски слалом.

Dnevnik.bg