САЩ ще изпратят в Пьонгчанг най-големия си отбор, участвал в зимни олимпийски игри. От местния олимпийски комитет обявиха, че ще се включат в игрите с 242-ма спортисти.

Отборът се състои от 107 жени и 135 мъже и е най-разнообразният в историята на САЩ. В списъка са десет авфроамериканци, 11 азиато-американци, както и първите двама спортисти, открито признали се за хомосексуалисти, пише "Ройтерс".

САЩ очакват да спечелят своя стотен златен медал и да минат границата от общо 300 медала от зимни олимпийски игри (в момента страната има 96 златни и общо 282 медала).

Преди четири години в Сочи американците взеха 28 отличия, девет от които златни.

В отбора са звездата в алпийските ски Линдзи Вон, фигуристът Нейтън Чан и състезателят в бързото пързаляне с кънки Шани Дейвис, който има четири медала от олимпийски игри.

"Беше брутално да чакам следващите олимпийски игри", каза Вон, която пропусна Сачи 2014 заради контузия. Тя ще участва за четвърти път в най-големия спортен форум.

"Толкова съм развълнувана. Вероятно това ще са ми последните олимпийски игри", добави шампионката в спускането от Ванкувър 2010.

Игрите в Пьонгчанг ще се проведат от 9 до 25 февруари.

Dnevnik.bg