Каролин Вознячки спечели първата си титла от Големия шлем, като триумфира в Australian Open. Датчанката се наложи със 7:6 (2), 3:6, 6:4 срещу Симона Халеп.

Финалът в Мелбърн беше изключително оспорван и предложи много емоции за зрителите и за двете тенисистки. Срещата приключи след близо 3 часа игра.

С успеха си Вознячки се завърна на световния връх, като изпреварва Халеп.

"Мечтаех за този момент толкова години. Да съм тук днес е сбъдната мечта", каза 27-годишната датчанка. За нея това беше 43-о участие в турнирите от Големия шлем.

Халеп остана разочарована, тъй като също се бореше за първата си титла от най-значимите турнири в тениса. Румънката призна, че съперничката ѝ е играла по-добре в мача. "Боря се и имам още много години пред мен, така че се надявам да стигна до ново предизвикателство като това."

Двете тенисистки бяха подложени на изключително тежки условия. Финалът се игра след 19.30 часа местно време, но температурите бяха над 30 градуса. Това даде отражение и върху двете в течение на срещата.

Вознячки допусна по-малко непредизвикани грешки - 27 срещу 47, но пък Халеп имаше повече печеливши удари - 40 срещу 25. Двете завършиха със сходни проценти на сервис.

Датчанката тръгна с ранен пробив и стигна до 5:2. Тя сервираше за спечелването на сета, когато Халеп проби и впоследствие изравни. Вознячки беше безупречна при свой сервис в тайбрека и с два минипробива спечели сета.

Във втория сет Халеп имаше видими физически проблеми, но не спря да се бори. Тя направи решителен пробив, като отделно спечели и два маратонски гейма, за да изравни след 6:3.

Напрежението се покачи и в началото на третия сет Вознячки влезе във водеща роля, като проби за 2:0. Последва серия от пробиви, като Халеп взе преднина за 4:3. Тогава датчанката подобри представянето си и след още два пробива стъпи на върха в турнира.

Dnevnik.bg