Александра Жекова спечели малкия финал в бордъкроса от Световната купа в Банско за втора поредна година. Най-добрата българска сноубордистка зае седмо място в крайното класиране в седмото състезание за сезона.

Жекова започна деня с 18-о място в квалификацията, която отся 24-те участнички в основната фаза на надпреварата. След това тя преодоля четвъртфиналите, като завърши трета в последната от четирите серии.

В полуфиналите българската сноубордистка зае пета позиция във втората серия и не успя да стигне до големия финал. 30-годишната състезателка обаче събра сили за успех в малкия финал в конкуренцията на американките Роузи Манкари и Фей Джулини, канадките Мериета Оден и Тес Кръчлоу и рускинята Мария Василицова.

Победителка в състезанието стана французойката Шарлот Банкс, която спечели всяка една от сериите, в които участваше. Италинката Микаела Мойоли завърши втора, а друга французойка - Нели Моен Локоз, допълни почетната стълбичка.

Френският триумф в Банско беше допълнен от първото място при мъжете на Пиер Волтие. Носителят на големия кристален глобус в бордъркроса спечели първа победа за сезона, след като в предишните две състезания за Световната купа остана втори.

Канадецът Крис Робански завърши втори и се качи на подиума за пръв път от две години насам. Австриецът Алесандро Хамерле се класира трети във втори пореден старт за Световната купа.

Българският представите в мъжката надпревара Валентин Миладинов отпадна в квалификациите. 18-годишният състезател се класира 53-и от 54-ма участници.

Волтие е начело в генералното класиране при мъжете с 4320 точки. Австралиецът Алекс Пулен е втори с 3796 точки, а Хамерле излезе трети с 3320 точки.

При жените начело е Мойоли с 4630 точки и минимален аванс от 30 точки пред канадката Клои Треспьо, която завърши четвърта днес и отстъпи първото място. Петкратната световна шампионка Линдзи Джакобелис е трета с 3780 точки.

Жекова заема десета позиция с 1860 точки. Българката ще има още два старта преди олимпийските игри в Пьонгчанг - на 3 и 4 февруари в германския зимен център Фелдберг.

Dnevnik.bg