Скандалът със сексуалния тормоз, на който са били подложени състезателки от отбора по гимнастика на САЩ, може да се превърне в съпоставим със скандала с руския допинг от Сочи 2014, заяви членът на Международния олимпийски комитет Дик Паунд.

Бившият лекар на олимпийския отбор по гимнастика на САЩ Лари Насар беше осъден на 175 години затвор. Той беше признат за виновен по обвиненията в сексуален тормоз и насилие над състезателки. Голямата звезда на отбора Симон Байлс и съотборничките ѝ Габи Дъглас, Макайла Марони и Али Райсман разкриха, че са били сред жертвите на посегателствата му.

Скандалът доведе до оставките на цялото ръководство на федерацията по гимнастика на САЩ. В страната започнаха отделни разследвания на департамента по образованието и на американския сенат. Целта им е да се установи дали проблемът в гимнастиката е бил подценен, тъй като срещу Насар е имало жалби, както и да се проверят твърдения за насилие и в други спортове, сред които плуване и таекуондо.

По думите на Паунд МОК едва ли ще се намеси директно в разследването. Също така е малко вероятно да последват санкции срещу американския олимпийски комитет за липсата на по-бързи действия.

Според него обаче темата може да попадне в дневния ред на сесията на МОК в Южна Корея следващата седмица. Самият той е готов да постави въпроса на масата, ако друг не го направи. "Това е донякъде американският еквивалент на руския допинг", каза Паунд пред "Ройтерс" и добави, че е много вероятно това да е следващият голям проблем в спорта.

Преди дни в съда Райсман, която има три златни олимпийски медала, се изказа остро срещу американската федерация и срещу американския олимпийски комитет. По думите ѝ двете организации са се възползвали от успехите ѝ, но не са я подкрепили, когато е направила разкритията срещу Насар.

Dnevnik.bg