Марсел Хиршер вече е най-успешният австриец при мъжете в Световната купа по ски алпийски дисциплини. На 28 години той подобри рекорда на легендарния Херман Майер и вече има 55 победи. Хиршер спечели гигантския слалом в Гармиш-Партенкирхен като не остави никакви шансове на конкурентите си.

Носителят на Големия кристален глобус за последните шест сезона изпревари със 1.57 секунди сънародника си Мануел Фелер, а трети се класира Тед Лигети. Легендарният американец направи забележително завръщане на пистата и завърши пред Хенрик Кристоферсен.

Хиршер нямаше особени проблеми, като водеше още след първия манш, а авансът му пред Лигети беше 63 стотни. Във втория манш той увеличи разликата с много добро спускане.

"Невероятно е, че вече съм пред легенда като Херминатора. Той беше вдъхновение за всяко дете в Австрия и се радвам, че подобрявам неговото постижение", каза Хиршер пред ORF.


Той записа своите 55 победи за 218 старта в Световната купа. Австриецът има и 120 подиума. Победата е втора поредна за него в Гармиш, където триумфира и преди година. За десети път този сезон Хиршер печели старт (пет в слалома и пет в гигантския слалом). Общо в кариерата си скиорът от Залцбург вече има 26 победи гигантския слалом.

Пред него в историята по всички показатели е само Ингермар Стенмарк. Шведът има 46 победи в гигантския слалом и общо 86 в Световната купа.

За Малкия глобус в дисциплината гигантски слалом Хиршер увеличи аванса си пред Кристоферсен двойно и вече има 105 точки повече от норвежеца. В генералното класиране Хиршер има 1254 точки, а Кристоферсен е с 1030.

След два дни предстои градският старт в Стокхолм, като това е последният старт преди олимпийските игри.

Шифрин се провали в Ленцерхайде

Слаломът в Ленцерхайде при дамите беше спечелен от Петра Влъхова, която взе първи успех в Световната купа от ноември. Словачката триумфира на старта на сезона в Леви, но след това формата ѝ падна и тя нямаше подиум от средата на декември.

Влъхова не беше близо до успеха и в Швейцария, ако не беше грешката на Микаела Шифрин. Американката имаше убедителен аванс след първия манш пред Венди Холденер и изглеждаше, че няма какво да я спре към победата. Шифрин обаче се спусна много лекомислено и точно, когато водеше с повече от секунда пред Влъхова, пропусна врата.

Американката се върна да я вземе, но заради огромното си изоставане завърши последна. Тя можеше да си гарантира Малката купа в дисциплината слалом преди олимпийските игри в Пьонгчанг, но грешката ѝ я лиши от това.

Формата на Шифрин напоследък спадна драстично и тя вече няма победа от 9 януари, когато спечели слалома във Флахау. От тогава тя записа едно трето място в спускането в Кортина д’Ампецо.

"Не очаквах, че ще победя днес, защото наистина Микаела беше много силна. Бях назад в първия манш, но успях да направя чисто спускане следобяд и да се възползвам от грешките на другите", каза Влъхова след финала.

За нея това е четвърта победа в Световната купа и десети подиум.

В класирането в дисциплината Шифрин има 780 точки, а Влъхова е 545. За Големия кристален глобус американката е с 1513 точки, а втората зад нея е Венди Холденер със 762.

До началото на олимпийските игри дамите имат три старта – градския в Стокхолм на 30 януари, както и две спускания в Гармиш-Партенкирхен на 3 и 4 февруари.

Dnevnik.bg