Световният шампион Себастиен Ожие започна по най-добрия начин новия сезон, като спечели първото състезание рали "Монте Карло". Пилотът на "М-Спорт Форд" беше най-бърз в рамките на четирите дни и завърши с аванс от 58.3 секунди пред бившия си съотборник От Танак. Естонецът направи много силен дебют за "Тойота" и не беше далеч от това да открадне победата от Ожие.

Подиумът допълни още един пилот на японците – Яри-Мати Латвала. Първите трима са същите от миналата година, като единствената разлика е, че Танак, който караше за "М-Спорт", беше зад Латвала.

За Ожие това е шеста победа в княжеството, като той печели неизменно в последните пет сезона. До момента никой пилот няма пет поредни победи в рали "Монте Карло", а Ожие подобри постижението на Томи Макинен от четири поредни (1999-2002). Рекордът по победи в рали "Монте Карло" се държи от Себастиен Льоб - седем.

"Много труден уикенд за мен. Винаги знаем, че тук условията са много променливи, важен е изборът на гумите, всичко. Радвам се, че започваме сезона успешно с победа. Имах възходи и падения през уикенда, но е важно, че накрая успяхме да останем концентрирани и да покажем най-доброто от себе си.

По повод шестата си победа в Монте Карло, французинът каза: "За мен това е много специално, защото имам много добра връзка с моето домашно състезание. Това е възможно най-доброто начало на сезона за нас, но не бива да ни успокоява. Очаква ни дълъг и оспорван сезон, всички коли са много бързи, всички момчета са много бързи".

Ожие поведе убедително още в началото на уикенда, като се възползва от грешки на своите съперници. В четвъртък авансът му пред Танак беше повече от 40 секунди, а пред Латвала над минута. Интригата се върна в петък следобяд, когато Ожие се завъртя и загуби много време, а в края на деня беше само с 15 секунди пред естонеца.

В събота Танак изгуби още време от своя бивш съотборник и изостана на 33 секунди, а в неделния ден беше късно за атака, а и Ожие беше много бърз.

Много силно представяне направи Тиери Ньовил с "Хюндай". Белгиецът спечели пет етапни победи, но заради ранни проблеми със спукана гума и изгуби повече от пет минута. Все пак с добро каране той се изкачи до петата позиция, а освен това взе четири бонус точки от пауър стейджа.

Последният етап беше спечелен от Крис Мийк със "Ситроен". Ожие и Танак завършиха с четири етапни победи в рамките на ралито. Тежък финал на състезанието имаше Есапека Лапи с третата "Тойота". Финландецът се движеше четвърти, но катастрофира в последния етап и се свлече до седмото място.

За Ожие това е 41-та победа в Световния рали шампионат, а той вече има 505 етапни успеха. В генералното класиране французинът поведе с 26 точки, пред Танак с 18, а Латвала и Мийк са със 17. Следват Ньовил с 14.

При конструкторите "М-Спорт" и "Тойота" имат по 33 точки.

Следващият старт от WRC е между 15 и 18 февруари, когато предстои рали "Швеция".

Dnevnik.bg