Обичайните заподозрени Луис Суарес и Лионел Меси се разиграха, за да спасят "Барселона" от домакинска издънка срещу опашкаря "Алавес". Каталунците стигнаха до трудна победа с 2:1, след като трябваше да обръщат развоя на "Камп ноу".

Баските поведоха изненадващо в 23-ата минута и задържаха аванса си до 72-ата минута. Тогава Суарес изравни, а Меси донесе победата на "Барселона" малко преди края с гол от пряк свободен удар.

Каталунците спечелиха след обрат, което им се случва за пореден път този сезон. От началото на кампанията "Барселона има спечелени 12 точки от губеща позиция, което е най-много от всички останали отбори в Ла Лига.

Новото попълнение на каталунците Филипе Коутиньо започна за първи път като титуляр в шампионатен мач за блаугранас, но не се понрави с изявите си. Бразилецът изглеждаше припрян и въпреки, че топката минаваше много често през него, се забеляза брак в действията му.

"Барселона" започна мудно и без обичайната си агресия и това струваше скъпо в 23-ата минута, когато "Алавес" поведе. Тогава Джон Гуйдети получи отличен пас, изскочи очи в очи с Марк-Андре тер Стеген и с голяма доза късмет успя да се разпише. Шведът се подхлъзна, докато стреляше и топката се удари в левия му крак, за да излъже вратаря на "Барселона".

До края на първата част "Барселона" затегна обръча пред наказателното поле на баските, но се оголи в защита и можеше да си плати още по-скъпо, след като Ибай Гомес пропусна отличен шанс да вкара втори гол.

След паузата треньорът на каталунците Ернесто Валверде направи промени и пусна Сержи Роберто и Жорди Алба, които трябваше да засилят играта по фланговете. В 66-ата минута теренът напусна и Коутиньо, който не се запомни с нищо.

Чак в 72-ата минута "Барселона" стигна до изравнителен гол, който беше дело на Суарес. Андрес Иниеста прояви гения си и успя да подаде отличен пас на уругваеца, който от много малък ъгъл преодоля Пачеко – 1:1.


С попадението си Суарес стана първият футболист в топ 5 първенствата на Европа, който се разписва в осем поредни мача през сезона. Иниеста, който подаде за гола му пък неизменно има асистенции в последните 15 сезона, в които играе за "Барселона".

Попадението на Суарес не принуди гостите да се затворят, а дори напротив. Те се втурнаха да атакуват, за да не "канят" излишно "Барселона" в собственото си поле, стремейки се да държат топката далеч от своето наказателно поле.

В заключителните 10 минути каталунците имаха и късмет. Реферът Вянуева, който през ноември срещу "Валенсия" не зачете чист гол на Меси, този път помогна на блаугранас. Той отсъди фаул срещу Пако Алкасер, макар че нападателят беше в положение на засада в 84-ата минута.

Меси застана зад топката и от около 21 метра не остави никакви шансове на Пачеко – 2:1. Аржентинецът отбеляза своя 21-и гол от пряк свободен удар в Ла Лига, като никой от сезон 2003-04 не е вкарвал повече голове от фаул от Меси. Втори по този показател е Кристиано Роналдо с 20.


За Меси попадението се оказа още по-ценно, след като звездата на "Барселона" вкара в своя мач №200 на "Камп ноу" в Ла Лига. В тези 200 срещи аржентинецът има 212 попадения.

В заключителните минути претенции към рефера Виянуева имаше и за удар в ръката на Самюел Юмтити, но той не посмя да даде дузпа за гостите.

В класирането има преднина от 11 точки пред втория "Атлетико" (Мадрид) и 17 пред "Валенсия". Каталунците са в серия от седем поредни победи с голова разлика 23:2.

В следващия кръг "Барселона" е гост на "Еспаньол" в градско дерби.

Дневник