Русия остава наказана и за зимните параолимпийски игри, обяви Международният параолимпийски комитет (IPC). Въпреки това в Пьонгчанг ще бъдат допуснати руски спортисти, които ще се състезават под неутрален флаг.

Заради разкритията за мащабни нарушения на антидопинговите правила по време на Сочи 2014 Русия беше отстранена от летните параолимпийски игри в Рио 2016. Сега руски състезатели ще бъдат допуснати в пет спорта, но само след строг подбор.

Това се прави като жест за усилията и напредъка, които страната е постигнала в борбата с проблемите си в сферата, обясниха от IPC.

"Въпреки че Руският параолимпийски комитет остава наказан, те постигнаха значителен напредък и трябва да го признаем", каза президентът на IPC Андрю Парсънс. По думите му сега руските спортисти с увреждания са тествани постоянно.

Всичко, което трябва да знаете за:
Пьонгчанг 2018 (46)

Допуснатите руски спортисти ще могат да се състезават в алпийските ски, ски бягане, сноуборд, биатлон и кърлинг в инвалидни колички. Очаква се между 30 и 35 руснаци да участват в параолимпийските състезания в Пьонгчанг.

МОК остави Русия извън Пьонгчанг 2018, но позволи на чистите руски състезатели да участват в игрите в отбор с името "Олимпийски спортисти от Русия".

Президентът на Русия Владимир Путин съзря въздействие от американските служби върху разследването, довело до наказанието. Световната антидопингова агенция отхвърли твърденията му и заяви, че е независима организация.

Дневник