Комисия за жените и равенството между половете беше създадена от Испанския олимпийски комитет и проведе първото си заседание преди започването на цикъла за Токио 2020. По време на първото си заседание комисията, чийто председател е вицепрезидентът на олимпийския комитет Исабел Гарсия, "постави основите" за проекти за развитие, които ще бъдат инициирани през следващите две години.

Сред една от първите задачи на комисията е да се изготви доклад за сегашната ситуация по отношение на равенството между мъже и жени в испанския спорт. Също така беше обсъдено какви мерки да се предприемат, за да може комисията да има по-сериозно присъствие в медийното пространство.

Гарсия обясни, че иска да образова младите в Испания, за да са по-подготвени по въпроса с равенството между половете.

От комисията мотивираха това с желание "бъдещите поколения в Европа да растат в среда на равенство, където мъжете и жените се третират еднакво в спорта и в други области".

Комисията на Съвета на Европа ще предложи редица мерки, които биха могли да бъдат част от нов проект на спортния закон на страната. Групата се консултира с широк кръг испански спортни федерации и организации за обратна връзка.

Дневник