Шампионът от младежките финали на АТП Хьон Чун се отказа от тенис турнира в София. Корейският тенисист ще пропусне надпреварата в зала "Арена Армеец" заради кожните проблеми в стъпалото, които го принудиха да прекрати участието си в полуфинала с Роджър Федерер на Australian Open.

Мястото на Чун в София ще бъде заето от словенеца Блаж Кавчич. Още един азиатски тенисист се оттегли от турнира от категория "АТП 250", който ще се проведе от 4 до 11 февруари. Това е Йен Хсун Лу от Тайван, който ще бъде заменен от тунизиеца Малек Джазири.

Отсъствието на Чун е още един голям удар за организаторите на турнира в София. В събота шампионът от 2017 г. Григор Димитров обяви, че участието му е под въпрос заради травма в рамото, получена на Australian Open.

Евентуален отказа на четвъртия в световната ранглиста ще означава, че най-големите имена в българския турнир ще са ветеранът от Люксембург Жил Мюлер, третата ракета на Франция Адриан Манарино и финалиста в София от 2016 г. Виктор Троицки.

Чун беше очакван с голям интерес в България след фурора, който предизвика в Австралия.

21-годишният тенисист, който заемаше 58-ото място в световната ранглиста преди турунира, пренаписа историята на корейския тенис с достигането до полуфиналите.

По пътя към финалната четворка той записа поредица впечатляващи победи. Във втория кръг Чун разби в три сета друг от големите таланти в тениса - руснака Данийл Медведев. В третия кръг кореецът триумфира в петсетова битка със световния №4 Александър Зверев, като спечели последния сет на нула.

В осминафиналите той се изправи срещу шесткратния шампион в Мелбърн и свой идол от детските години Новак Джокович. Чун изигра впечатляващ мач, като успя да победи бившия №1 в три сета. Силното представян в Австралия осигури на корееца изкачване до 29-ото място в световната ранглиста.

Детски ден на турнира в София

Вход свободен за деца до 14 години ще има в третия ден на тенис турнира в София - 6 февруари (вторник). Тогава ще се изиграят първите мачове от втория кръг на надпреварата.

Организаторите обявиха, че за децата са предвидени и много игри и изненади, които ги очакват във фензоната и залата.


В рамките на детския ден на "София оупън" ще се включат преподаватели и ученици от училището за приложни изкуства "Свети Лука". Те ще представят на децата и гостите на турнира традиционни занаяти.

Най-малките посетители ще имат възможност да се включат в уъркшоп, да сътворят свои произведения с помощта на художниците и да експериментират с различни материали.

Възможност за изява ще имат и всички деца от програмата на Българската федерация по тенис "3Т - тенис тийм талант". 16-те таланти до 12 и 14 години ще играят на централния корт преди основния мач от 18 часа с някой от тенисистите от световния елит.

Дневник