Първата голяма сделка в Националната баскетболна лига (НБА) за 2018 г. вече е факт. Звездата на "Лос Анджелис клипърс" Блейк Грифин премина в "Детройт пистънс". 28-годишното тежко крило напуска тима от Калифорния след седем сезона и половина.

Като част от сделката "Клипърс" получава гарда Ейвъри Брадли, крилото Тоби Харис, центъра Бобан Марянович, както и първия и втория избор на "Детройт" в тазгодишния драфт. В обратна посока освен Грифин заминават Брис Джонсън и Уили Рийд.

Грифин беше избран от "Клипърс" под №1 в драфта през 2009 г. Той пропусна целия следващ сезон заради контузия и дебютира в НБА през 2010 г. 208-сантиметровият играч много бързо се утвърди като една от звездите в лигата и спечели наградата за новобранец на сезона.

Тежкото крило изигра 555 мача за "ножиците". Грифин записа средно по 21.8 точки, 5.5 борби, 3 асистенции и 1.5 откраднати топки в 504-те си двубоя в редовните сезони. В плейофите той изигра 51 срещи, като се отчете със средно по 21 точки, 8.5 борби и 3.9 асистенции.

"Блейк има огромно влияние върху развитието на тази организация и наследството му в общността на Лос Анджелис ще бъде дълготрайно. Пожелаваме му късмет и всичко най-добро", каза собственикът на "Клипърс" Стив Балмър.

Грифин беше в основната на проекта за шампионски отбор на "Клипърс", който включваше още две големи звезди - Крис Пол и Деандре Джордън. Отборът обаче така и не успя да премине втория кръг на плейофите. Джордън остава единственият от тримата в състава, след като през лятото Пол премина в "Хюстън рокетс".

"Промяната е трудна, но доверието ми в нашия екип, ръководен от Лорънс Франк и Майкъл Уингър заедно с Джери Уест, никога не е било по-високо. Вярвам повече от всякога в нашата крайна цел - да спечелим титлата в НБА", каза още Балмър.

Според един от най-реномираните журналисти, отразяващи НБА - Ейдриън Войнаровски, "Клипърс" ще опита да изгради отбор от млади играчи и е готов да се раздели с двете останали звезди в настоящия си състав - Джордън и Лу Уилямс.

В същото време сделката за Грифин е доста рискова за "Детройт". Въпреки че безспорно е един от най-добрите високи играчи в НБА, той много често има проблеми с контузии, а освен това получава огромна заплата. През лятото на 2017 г. крилото подписа петгодишен договор за 171 милиона долара.

В "Детройт" Грифин ще се събере с един от водещите центрове в лигата - Андре Дръмънд. Успехът на подобен тандем обаче изглежда доста несигурен.

Дневник