Манчестър сити" обяви привличането на защитника на "Атлетик" (Билбао) Аймерик Лапорт, който е първото ново попълнение на "гражданите" за зимата. Френският баск, който прекара почти шест сезона на "Сан Мамес", преминава на "Етихад" с рекорден трансфер за клуба – 57 милиона паунда (65 милиона евро). Това е с два милиона повече от Кевин де Бройне, който беше привлечен от "Волфсбург" през 2015 г. и до момента беше най-скъпият трансфер на "Сити".

Още в понеделник по обед "Атлетик" (Билбао) обяви, че Лапорт е платил откупуващата клауза в договора си и ще напусне. Централният защитник публикува обръщение към феновете на баските в социалните мрежи, с което благодари на всички в Билбао.

"Не искам моето напускане да звучи като "сбогом", а по-скоро като "ще се видим скоро". Напускам уникален клуб, който никога няма да забравя. Благодаря ви за всичко", написа Лапорт в социалните мрежи.

Той пристигна в Билбао през 2010 г. и премина през школата на баските, преди да заиграе за първия отбор. 23-годишният защитник записа 222 мача и 10 гола за "Атлетик".

Лапорт е четвъртият защитник, който Хосеп Гуардиола привлича през настоящия сезон. През лятото на "Етихад" пристигнаха Кайл Уокър (51 млн. евро), Бенжамен Менди (57.5 млн. евро с бонусите) и Данило (30 млн. евро).

Френският защитник стана актуална цел на "Сити", след като Върджил ван Дайк от "Саутхемптън" премина в "Ливърпул" за 75 милиона паунда и стана най-скъпият бранител в историята на футбола. През зимата "гражданите" се разминаха и с Алексис Санчес, който премина от "Арсенал" в градския съперник "Юнайтед".

"Познавам Аймерик добре, защото той играе в Ла Лига от много млад. Много е силен във въздуха и освен това е много бърз. Той е много качествен играч и се радваме, че идва при нас", каза Гуардиола на пресконференция преди утрешния мач с "Уест Бромич" от 25-ия кръг на Висшата лига.

Той добави, че Лапорт е готов веднага да започне да играе за "гражданите", и обясни, че бранителят има богат опит въпреки своите 23 години.

Откакто испанският мениджър пое "гражданите" той е похарчил 259.1 милиона евро само за защитници, след като преди сезон 2016-2017 беше купен и Джон Стоунс за 55.6 милиона евро.

През този период "Сити" купи и двама вратари – Едерсон за 40 милиона и Клаудио Браво за 18 милиона евро.

За 18 месеца "гражданите" са купили играчи общо за 524.8 милиона евро.

Дневник