ЦСКА се представи силно, но не успя да победи руския шампион "Спартак" (Москва). Двата отбора изиграха много здрав мач, в който имаха отлични възможности да спечелят, но не си отбелязаха гол след две греди и големи пропуски.

Това беше третата контрола на българския вицешампион от подготвителния лагер в Испания. В предишния мач червените направиха нулево равенство с "Динамо" (Киев), а в първата си проверка разгромиха отбора на Фабио Капело "Жиангсу" с 8:0.

Двубоят между ЦСКА и "Спартак", който се игра пред голяма българска агитка, започна във вихрено темпо. Българският отбор имаше изключителна възможност да открие резултата след едва 65 секунди игра.

Каранга отне топката и даде началото на контраатака с пас към Тиаго Родригес. Португалецът напред по левия фланг и подаде към точката на дузпата за Кирил Десподов. Ударът на Десподов беше блокиран, но топката попадна в Тиаго. Той шутира от въздуха, а на три метра от голлинията Каранга подложи крак, но вместо в опразнената врата стреля в напречната греда.

Само 20 секунди по-късно груба грешка в защитата на ЦСКА позволи на Куинси Промес да излезе сам срещу Георги Китанов. Нападателят на "Спартак" обаче направи нескопосан опит да прехвърли вратаря на червените.

Руският шампион владееше по-продължително топката, но играчите на ЦСКА пресираха добре и играеха доста солидно в защита. Няколко пъти червените отнемаха топката в половината на съперника, което даваше предпоставки за опасни контраатаки.

При двете най-добри Десподов не успя да намери вярното решение. В първата ситуация той проби отдясно, но опитът му да намери Каранга пред вратата беше пресечен. При втората най-добрият млад играч в Първа лига за 2017 г. отправи слаб удар от границата на наказателното поле.

В същото време "Спартак" не създаде нищо интересно пред вратата на Китанов извън пропуска на Промес във втората минута. Пет минути след почивката обаче руският шампион имаше чудесен шанс да открие резултата. Фернандо се озова очи в очи с Китанов след грешка на Жеферсон и Николай Бодуров, но стреля над вратата.

В 65-ата минута Каранга направи още един изключителен пропуск. Бразилецът получи шанс да стреля с глава на два метра от голлинията, но прати топката над вратаря Артьор Ребров, който се разтегна и изби с една ръка в корнер.

В 80-ата минута пред ЦСКА се откри нов страхотен шанс да поведе. Жеан Бланко отне топката от бранител, напредна сам срещу вратаря и потърси намиращия се сам пред опразнената врата Станислав Манолев. Топката обаче дойде малко назад за десния бек и той не успя да отбележи.

Минута по-късно гредата спаси ЦСКА след хубаво изпълнение от пряк свободен удар на Фернандо. Това беше и последният интересен момент пред една от двете врати.

"През по-голямата част от мача стояхме добре. Много добра и полезна проверка за нас. Можем само да си извлечем добри поуки. Лошото е, че не вкарахме гол, но е добре, че в пореден мач не допуснахме. Можеше да играем с малко повече самочувствие, да държим по-дълго топката и да бъдем равностойни на "Спартак", който на моменти имаше предимство", каза старши треньорът на ЦСКА Стамен Белчев след мача.

Съставът на ЦСКА

Титуляри: Георги Китанов, Станислав Манолев, Николай Бодуров (к), Александър Дюлгеров, Жеферсон Телес, Раул Лое, Тиаго Родригес, Роланд Алберг, Енрике Рафаел, Кирил Десподов, Фернандо Каранга.

Резерви: Витаутас Черниаускас, Александър Барт, Александър Георгиев, Божидар Чорбаджийски, Стойчо Атанасов, Валентин Антов, Никола Борисов, Божидар Чуканов, Радослав Живков, Жеан Бланко.

Dnevnik.bg