Несправедливост и лотария. Така руските спортисти определиха начина, по който Международният олимпийски комитет (МОК) избира кой да участва в Пьонгчанг 2018. Те разкритикуваха МОК за това, че много състезатели от Русия не бяха допуснати до зимните олимпийски игри, въпреки че никога не са наказвани за допинг нарушения.

В неделя олимпийският комитет потвърди, че 169 руски спортисти ще пътуват за Пьонгчанг. Те ще се състезават като неутрални - под олимпийския химн и флаг, след като страната не беше допусната до олимпиадата заради системна манипулация на проби и употреба на допинг по време на игрите в Сочи през 2014 г.

МОК направи селекция на руските спортисти на базата на 17 критерия. Подалите заявка и покрили спортните изисквания за Пьонгчанг бяха 389. В руския състав на попаднаха някои от големите звезди в зимните спортове като трикратния олимпийски шампион във фигурното пързаляне Виктор Ан, двукратния световен шампион в ски бягането Сергей Устюгов и най-силния руски биатлонист Антон Шипулин.

"Това е лотария. Познавам много добре спортистите, на които не позволиха да отидат в Пьонгчанг. Знам със сигурност, че те не са виновни за нищо", каза София Просвирнова. Тя ще е един от седемте руски състезатели в бързото пързаляне с кънки.

"Изглежда, че за МОК олимпийските игри са като рожден ден. Канят когото си поискат. Момчетата и момичетата в биатлона и ските тренират постоянно и през целия сезон печелят отличия, за да се класират за игрите, а сега им казват, че не може. Това не е редно", добави хокеистът Иля Ковалчук.

Днес руските олимпийци се срещнаха с президента Владимир Путин. Той обеща, че страната ще направи всичко възможно, за да защити своите спортисти.

"Ще имаме съществена дискусия с нашите колеги от международните (спортни) организации. Можем да разрешим всичко това", каза президентът на Русия по време на срещата в Москва.

Някои от руските спортисти заявиха, че отсъствието на техните сънародници ще ги мотивира още повече за добро представяне. "Това е много труден момент за спортистите, които не могат да отидат в Пьонгчанг. Ще се борим и заради тях", каза капитанът на националния отбор по хокей на лед Павел Дацюк.

В четвъртък ще се разбере и съдбата на 39-те руски спортисти, които бяха наказани до живот за употреба на допинг в Сочи. Спортният арбитражен съд в Лозана ще се произнесе по техните жалби срещу решението на МОК.

Dnevnik.bg