Международният олимпийски комитет (МОК) призова домакините на игрите в Пьонгчанг да положат повече усилия за продажбата на билети. Осем дни преди началото на най-големия форум за зимни спортове една четвърт от пропуските все още не са изкупени.

Продажбата на билети остава сред най-големите притеснения, свързани със зимната олимпиада. Изпълнителният директор на МОК за олимпийските игри Кристоф Дюби заяви, че в тази връзка президентът Томас Бах е провел среща с представителите на Пьонгчанг 2018 при пристигането си в града.

Президентът на организационния комитет Хи Бом Лий е заявил, че са продадени 74% от всички билети, предаде информационна агенция "Йонхап". Към момента на пазара са 278 хиляди от пуснатите в продажба 1.07 милиона пропуска.

Все още има билети за церемонията по откриването, което е необичайно за малко повече от седмица преди началото на игрите. Домакините все пак са изразили увереност, че церемонията ще се проведе пред пълни трибуни.

Лий е заявил още, че се наблюдава значително по-голям интерес към билетите, откакто олимпийският огън пристигна в Южна Корея. Факелът започна обиколката си из страната на 1 ноември, а според президента на организационния комитет оттогава се продават поне по 5000 билета на ден. За първите три дни от игрите били изкупени около 80% от билетите.

Томас Бах е похвалил това "развитие", като е заявили, че е "важно да зададете тона" за успешно събитие с високи продажби за състезанията, които се провеждат в първите няколко дни.

В рамките на последната седмица са били продадени 5.3% от общия брой билети за игрите. МОК постоянно призовава организаторите да подобрят продажбите, за да изпълнят обещанията си за пълни трибуни по време на състезанията и церемониите.

Dnevnik.bg